Dags att storstäda Norrköping
NORRKÖPING"Våra vänner mikroberna, det är dom som gör jobbet". Så sjöng Anders Linder tillsammans med ett hundratal barn på Tyska torget igår. Men det är inte riktigt sant. Visst tar mikroberna hand om en hel del av våra sopor. Men det vi kastar ifrån oss ska vi ta hand om själva. Barnen har redan börjat.
Tobias och Daniela från Mariagårdens förskola hade samlat in massor av kapsyler. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Det var första steget till att göra Norrköping till en renare stad som presenterades på Tyska torget igår förmiddag. De unga miljöspanarna från fem till tolv år fick träffa Sopan från Värmlandsskogarna och Anders Linder, känd från en massa barnprogram i TV under flera decennier.
Anders Linder behåller sin dragkraft, snabbt samlades barnen runt honom för att diskutera det senaste äventyret på "Vintergatan 5B".
- Har fantastiskt roligt, skrattade han, när vi frågade vad han gjorde i Norrköping.
Anders Linder har länge samarbetat med Agenda 21-projektet för att föra ut miljöbudskap till de unga. I Norrköping har han varit förr i samma ärende.
- Ni ligger långt framme när det gäller miljöarbetet, det har jag märkt. Därför gillar jag att komma hit.
<b>Renast i Sverige</b>
Projektet Rent Norrköping har som mål att göra Norrköping till Sveriges renaste stad till år 2006.
Stadsträdgårdsmästare Lars Hågbrandt tycker att vi kommit en bit på väg.
- Stan har blivit betydligt renare, men bättre ska det bli, lovar han.
Niklas Gunnar är projektledare för Rent Norrköping:
- Det är viktigt med en attitydförändring, det är därför vi börjar med barnen. Man måste få folk att sluta skräpa ner. Vi ska öka våra insatser.
Niklas Gunnar berättar att Agenda 21-kontoret inventerat vilka platser i staden som är skräpigast.
Nya torget är en sådan plats, där virvelvindarna samlar ihop en massa skräp. Likaså är det ganska skräpigt runt parkeringshuset Ankaret.
Från kommunens håll förs diskussioner med fastighetsägare och näringsidkare om hur man ska få ordning på nedskräpningen, t ex runt köpställena på Ingelsta där det ibland ser för hemskt ut.
- Vi jobbar på det, säger Lars Hågbrandt.
Utgångspunkten för den här kampanjen är att det faktiskt är vi själva som bestämmer hur det ser ut omkring oss.
Ett bra sätt att minska nedskräpningen är förstås fler kommunala återvinnings- och returstationer. Redan i år ska det bli två nya returpunkter med ramper och containrar. Den ena byggs i Östra Husby och den andra i Åby. Nästa år blir det Skärblackas och Krokeks tur, berättar Lars Söderström på Gatu- och parkenheten:
- Det blir bemannade anläggningar i samma stil som den på Risängen, men något mindre.
<b>387 kilo kapsyler</b>
Inför den stora skräpsamlardagen igår hade barn mellan fem och tolv år samlat in 175 841 kapsyler som väger 387 kilo. Av dessa kan man tillverka 6450 konservburkar eller karossen till en halv (!) Volvo S40. Allt enligt Agenda 21-kontoret.
Bäst i Kapsyljakten var de tolv barnen på Örtagårdens förskola i Skarphagen som samlat in 38 193 kapsyler.
- Vi har haft god hjälp av föräldrar och släktingar också, berättar Anne Alfvén från förskolan.
Andra duktiga insamlare finns på DeGeer/Kunskapen 2a+b, DeGeer/Kunskapen 20, Kastanjegården och Tallbackens förskolor, för att nämna några.
<b>Gröna skolor</b>
Ett antal skolor har också utsetts till "gröna skolor", nämligen dessa: Ebersteinska gymnasiet, Gustav Adolfsskolan, Jurslaskolan, Kungsgårdsgymnasiet, Lindöskolan, Sandtorpsskolan, Marieborgs folkhögskola, Råsslaskolan, Åbymoskolan, Svanen och Folkuniversitetet. Det betyder att skolorna lever upp till ett 30-tal olika miljömål som Agenda 21-kontoret och naturskyddsföreningen ställt upp. Varje år görs en ny prövning - och enligt Karin Faxér på Agendakontoret blir kraven hårdare och hårdare.
Allt för miljöns skull.