Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags att slänga miljöfarligt skräp

Ditt miljöfarliga avfall blir du enkelt av med på lördag - då gör miljöbilen sin vårtur. Spillolja, lysrör, batterier, kemikalier och färgrester är några av sakerna du får möjlighet att lämna in.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

NORRKÖPING2009-05-06 03:00
Norrköpings kommun har i över tio år kört runt och underlättat lämning av sopor som inte hör hemma bland det vanliga hushållsavfallet. Precis som tidigare ska du personligen lämna avfallet till personalen vid bilen. De kan hjälpa till att identifiera okända ämnen och ser till att allt hamnar på rätt ställe.Och miljöbilen stannar den här gången på ytterligare en plats.- Lindö har fått en hållplats i år, säger Maria Larsson, driftsamordnare på Norrköpings kommun.Hon hoppas att de boende i området ska ta tillvara på chansen och lämna sitt avfall. Bor du i city kan det bli svårare att nå miljöbilen eller komma till en returstation.- Fastighetsägare kan helt kostnadsfritt boka miljöbilen åt de som bor i huset, berättar Maria Larsson. Hon hoppas flera ska använda sig av den möjligheten så avfallet förs till destruktion med en säker transport.Identifiera innehåll
Kommunens entreprenör, Sita, har specialkompetens för det här. De kan både kemikalier och transport av farligt gods.Fredrik Svensson, driftledare på Sita berättar: - Det viktigaste är att identifiera ämnet som lämnas in. Oftast står det på burkar eller flaskor vad det innehåller. Mellan varven kommer det okända vätskor i gamla läskflaskor. Då får vi lukta och försöka klassificera vad det är. Beroende på vad det är för ämne, så ska det destrueras på olika sätt. Mycket förbränns vid Sakabs anläggning utanför Kumla. En del ämnen kan neutraliseras och på det sättet renas. Ju mer som är känt om innehållet som lämnas, desto billigare blir hanteringen av det.- Vi fäller hellre än friar om vi är osäkra, säger Fredrik Svensson. Vet vi inte till största sannolikhet vad det är vi tar hand om så tar vi hellre hand om det för säkert sätt, berättar han. I bilen är de alltid två personer. Dels för att snabbare hjälpa till vid hämtning men också ur säkerhetssynpunkt. Allt får inte åka med
- Det vi inte kan ta med på de här turerna är elektronikskrot, säger Fredrik Svensson. Det händer att folk vill lämna explosiva ämnen, gamla nödraketer, fyrverkerier och ammunition. De säger vi också nej till. För att få hantera explosiva ämnen krävs särskild kompetens, transport och lagring, något som inte finns på miljöbilarna.
FOTNOT: De två miljöbilarnas turlista finns på www.norrkoping.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om