"Dags att sänka fartgränsen här"
SKÄRBLACKAPå hela sträckan från brandstationen i Skärblacka till Göstadkorset bör hastigheten vara 70 km i timmen. Det tycker Maj-Britt Ekh och Annika Lager-Watrous, som skrivit till Vägverket om saken.Dags att sätta igång uppsnyggningen av badplatsen i Norsholm. Och så börjar det bli dags att planera årets avslutningsresa för högstadiet på Mosstorpsskolan.
70 på väg 215 det vill Annika Lager-Watrous och Maj-Britt Ekh ha på denna sträcka, där 90- och 70-avsnitten avlöser varandra. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Nejdå, på en liten ort måste man kunna samarbeta.
<b>Skymd sikt</b>
De båda bor nära varandra, på Röbrinksvägen respektive Restadvägen. Här är det flera boende som tycker att den ena utfarten från Restadvägen till väg 215 är obehaglig, med skymd sikt och hög hastighet, berättar Maj-Britt och Annika.
- Det gäller utfarten som ligger mot Finspångshållet. Där är sikten väldigt skymd och kommer man från Finspång och ska åka hem är det flera som väljer att köra in andra hållet, i alla fall om man har flera bilar efter sig.
På detta ställe inträffade för några år sedan en allvarlig trafikolycka. En lägre hastighet skulle vara ett sätt att undvika att det sker igen, menar Maj-Britt och Annika.
<b>Skrivelse</b>
- Många barn och ungdomar korsar vägen för att komma ner till sjön. Dessutom vore det mer logiskt att hela sträckan hade samma hastighet, att det hängde ihop.
- Det var inte så länge sedan som hastigheten sänktes vid Göstad-korset, varför tog man inte resten också?
De bägge har skrivit en skrivelse till kommundelsnämnden för vidare befordran till Vägverket. Bifogat finns en kartbild över området, plus en pedagogiskt upplagd skiss över sträckan, där det framgår att vägen mellan brandstationen och Göstadkorset är uppdelad i olika 70- och 90-avsnitt och med den farliga utfarten inritad.
Skärblacka kommundelskontor har behandlat skrivelsen och föreslår att kommundelnämnden ska stödja den.
<b>Liseberg</b>
De senaste två åren har Mosstorps högstadieelever firat avslutningen med en resa till Gröna Lund. Resorna har fått gott betyg, men redan förra året började man fundera på att variera sig litet.
Så det blir Liseberg i år, om planerna går i lås.
- Elevrådet är med och planerar, berättar Heléne Andersson, sekreterare, som tycker att resan är en jättebra idé.
Förutom elevrådet deltar föräldrar, skolpersonal och Fritidsgården Tvätten i planeringen. Upplägget är i stort sett som de tidigare åren, dvs att eleverna får resan, inträde och tillgång till attraktioner för ett par hundralappar, all alkoholförtäring är strängt förbjudet och vuxna finns med hela kvällen.
<b>Kalkyl</b>
Liksom tidigare år krävs ekonomiskt stöd för att resan ska bli av. I kalkylen räknar man med att merparten kommer in genom deltagaravgifter. Resten, cirka 28 000 kronor, måste komma från annat håll. Tidigare år har företag stöttat, liksom kommunen. I år hoppas arrangörerna på att kommunen ska skjuta till 15 000 kronor, vilket kansliet föreslår att politikerna ska gå med på.
Kompisarna Jimmy Gustafsson och Patrik Brage har olika syn på Liseberg som ett sätt att fira avslutningen.
-Jag ska inte med, vi åker till Mallorca då, säger Patrik, som dock skulle följt med om han kunnat.
-Jag ska inte åka, Liseberg är för småbarn. Träligt! säger Jimmy.
<b>Badplats</b>
På Kristi Himmelsfärdsdag är det dags att börja rusta upp badplatsen i Norsholm för året. Då kallar Norsholms IF:S badplatskommitté till arbetsdag. För att skaffa material har Norsholms IF sökt skötselbidrag av kommunen. Kommundelskontoret anser att föreningen ska få 6 800 kronor till sand och grus. Gruset behövs bland annat till gångvägen.
Att röja utmed gångvägen, städa vid badplatsen, laga material som gått sönder under vintern är andra arbetsuppgifter som behöver utföras. Det var för två år sedan som Norsholms IF började sköta badplatsen, som då behövde en rejäl upprustning. Då satsade kommunen drygt 40 000 kronor på att göra i ordning stranden från grunden.