Dagen som reserverades för naturen
NORRKÖPINGSöndagen var Naturreservatens dag. Vid tjugofem reservat hade Länsstyrelsen i Linköping anordnat guidade gratisturer. Glotternskogen utanför Åby hade två guidade turer under söndagen. Folkbladet var med på en tur.
Claes Nilsson följer guiden på upptrampade stigar genom skogsdelen som 1993 brann på grund av ett åsknedslag. De svarta stammarna vittnar om att det har brunnit. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
? Nej, jag brukar inte åka ut på sådana här turer. Jag har velat tidigare år men det har aldrig passat, berättar Tomas Hagberg från Norrköping.
Naturreservatens dag är en satsning från Länsstyrelsen i Linköping. Det är fjärde året som den hålls och syftet är att visa upp de reservat man vårdar och värnar om.
? Vårda och värna är vi bra på men det är sällan vi visar upp vart skattepengarna går, därför startade vi det här projektet, berättar Thomas Johansson, naturguid och biolog vid Länsstyrelsen i Linköping.
Glotternskogen sköts av Norrköpings kommun. Det är inte så vanligt att kommunen har personal eller resurser till ett sådant projekt.
? Norrköping har satsat mycket på detta och har några reservat. Glotterskogen och Bärsjöskogen sydost om Glotternskogen, fortsätter han.
Totalt finns det 115 naturreservat i länet. Speciellt med Glotternskogen är att den är en naturskogsartad barrskog. 1994 klassade kommunen den som naturreservat. På den guidade turen visas torra sänkor, naturlig brandmärkt mark och diverse intressanta växter.
? Vad är det här för något, ropar Margitta Nord som går sist i ledet.
Det visar sig att hon har hittat en tallört. En liten vit växt som drar näring från tallarnas rötter. Men den ser ut som en sparris tycker Tomas Hagberg.
Samtalen i gruppen rör till en början mest svampar och bär. Men ju längre in i skogen man kommer desto mer ovanliga växter stöter man på.
? Det här är en sorts orkidé, säger guiden Thomas Johansson och pekar på en tunn liten blomma intill stigkanten.
Den lila blomman får för en stund mycket uppmärksamhet men den lämnas orörd kvar precis som det ska vara i ett naturreservat.
Blommor och växter får inte plockas. När vi lämnar den lilla gruppen är de på väg mot berg med konstiga märken och grottor. Det berättar Claes Nilsson som är där med sin fru och son Sylvia och Niclas.
Det roliga med guidade turer är att det alltid kommer fram nya saker.
? Det är inte alltid som vi guider ser eller vet allting utan det kommer nästan alltid fram något nytt, ler Thomas Johansson.
Nyfikna och koncentrerade på att hålla sig kvar på de slingrande stigarna försvinner gruppen upp på höjden för att titta på grottor och märken. Turen på fyra kilometer är långt ifrån slut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!