Norrköpings kommun betalade bara under förra året drygt 20 miljoner kronor till företaget Bogruppen i Östergötland AB som erbjuder tjänsten boendestöd för människor med psykiska besvär och missbruksproblematik. Den nye vård- och omsorgschefen Magnus Johansson kan inte svara på varför de dyra tjänsterna inte har upphandlats.
Lars Carlsson som är avtalspensionär sedan ett år är först oförstående när Folkbladet kontaktar honom för att höra varför han skrev det förmånliga ramavtalet utan upphandling.
– Jag kommer, som du säkert, förstår inte ihåg alla avtal som jag skrivit under.
Efter en stund ringer han tillbaka och säger att minnet har kommit tillbaka. Ramavtalet som skrevs i september 2012 utan upphandling grundar sig på två personer, med psykiska funktionsnedsättningar, som behövde extra mycket stödinsatser och som redan var föremål för Bogruppens tjänster.
– Kommunens egen boendestödgrupp klarade inte av att hantera dessa personer. Det är bakgrunden, säger Lars Carlsson.
Varför det i avtalet står att det finns plats för 20 personer kan han inte svara på. Att fler personer med boendestöd hamnade hos Bogruppen efter att avtalet skrevs är, menar han, en olycklig omständighet.
Men borde ni inte ha upphandlat tjänsten när ni såg att kostnaderna skenade iväg?
– Vet du vad det innebär att ha boendestöd för personer med grava psykiska funktionsnedsättningar. Det går inte att säga att det är en kostnadsexplosion, de här personerna får ju en insats.
När Carlsson ser tillbaka på det så tycker han att man borde ha gått ut med en allmän förfrågan på marknaden för att se om det fanns andra aktörer. Men han anser ändå inte att han gjort något fel.
– Det var inget konstigt då eftersom det vid det tillfället handlade om två personer som hade behov av de här tjänsterna.
Vem bär ansvaret?
– Naturligtvis borde vi ha upphandlat när vi såg att det blev fler och fler individer som behövde boendestöd.
Varför gjordes inte det då?
– Jag kan inte svara på det.
Känner du de som driver Bogruppen?
– Nej, inte alls.