Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då tystnar musiken . .

NORRKÖPING
Om Symfoniorkestern skärs ner försvinner skivinspelningar och turnéer - ja, orkesterns hela marknadsvärde devalveras.
Det skriver chefsidrigenten Lü Jia till Margareta Borgggren, ordförande för Symfoniorkestern i Norrköping (SON)

Norrköping2001-10-27 00:00
I samband med den större satsning som gjordes när De Geerhallen togs i bruk utvidgades orkesterns numerär till 87 musiker, en förutsättning för att man ska kunna framföra större symfoniska verk - Mahler, Bruckner m fl.
Orkesterns storlek tillhör dock alltjämt det som ifrågasätts, senast av Linköpings kommunalråd Mats Johansson i Folkbladet förra lördagen. Att orkesterns chefsdirigent inte delar den uppfattningen kan naturligtvis inte förvåna någon.

<b>Bland de yppersta</b>
Lü Jia - som skriver på engelska - understryker orkesterns utveckling "i kvalitet och teknisk skicklighet" till en nivå jämförlig med de yppersta orkestrarna i Skandinavien. "SON betraktas utan tvivel som en av de bästa orkestrarna i Europa".
Ett uttryck för detta är att flera solister av internationell toppklass framträtt med orkestern, och exempelvis planeras en kinesisk turné nästa höst med Viktoria Mullova och Barbara Hendricks.
Om orkestern skärs ner kommer allt detta att försvinna. Med ens blir orkestern då oerhört mycket mindre attraktiv.
Och då, något som måhända kan inverka på regionens politiker, även som ett varumärke som väcker uppseende.

<b>Behöver stöd</b>
"Vad vi behöver är det politiska stödet från regeringen, regionen och staden", skriver Lü Jia.
Ett försök i den vägen är en motion, som Sonia Karlsson och Inge Carlsson (s) i dagarna lämnar in i riksdagen.
Där pekas på att det behövs en avsevärd ökning av det statliga bidraget för att orkesterns ekonomi ska komma i balans. Jämfört med andra orkestrar i landet har Norrköpings Symfoniorkester ett lägre statsbidrag, skriver motionärerna, som anser att statsbidragen till landets orkestrar måste fördelas mer rättvist.
Redan tidigare har Sven Brus (kd) motionerat om mer statligt stöd till orkestern. Hittills dock för döva öron.
Regionalisering är, som framgått, nyckelordet för dagen när det gäller Symfoniorkesterns framtid. I moderaternas budgetförslag för Norrköping pläderas än en gång för en regional lösning.
Och en sådan är nödvändig, heter det, för "annars förlorar regionen en symfoniorkester". Där den underligande då meningen då är att Norrköping inte längre självt kan bära upp den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om