Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då ska allt stämma

NORRKÖPING
"Ursäkta röran - vi bygger om".
Det är devisen för dagen i S:t Olai kyrka då den mer än trehundra år gamla orgeln blir större, bättre och vackrare. På plats är orgelbyggare Magnus Blix som ska se till att allt blir klart till invigningsfest med gudstjänst och konserter den 12:e, nästa söndag.
Orgeln i S:t Olai är redan ett fint instrument, men nu ska de stolta planerna från 50-talet bli verklighet. Orgeln ska få fyra spelverk efter att ha fått klara sig med tre i alla tider.

Magnus Blix uppe vid kyrktaket bygger färdigt orgeln som det var tänkt redan 1950. Nu blir den komplett.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Magnus Blix uppe vid kyrktaket bygger färdigt orgeln som det var tänkt redan 1950. Nu blir den komplett. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-10-03 06:00
Nu är det själva kronverket som får nya pipor bakom sig. Översta delen av orgeln som hittills bara varit vacker kuliss. Nu installeras pipor av bly och tenn och av trä där bakom. Och allt annat som ska till förstås.
Spelbordet blir nytt och så är det reparationer av packningar och sådant. Uppe vid kyrkans tak är det nu en byggarbetsplats med orgelverket och dess fina fasad som ett mycket speciellt hus i huset.
- Pengarna tog slut på 50-talet och sedan dess har orgeln fungerat lite dåligt här, säger komminister Christer Staaf som visar oss sin kyrkas stolthet.
- Nu ska vi få en fullt utbyggd orgel och nya möjligheter. Varje verk kan användas var för sig och tillsammans.

<b>Magnifik fasad</b>
Orgeln är från 1775, då hade kyrkan funnits i Norrköping åtta år. Arkadfasaden var arkitektritad och en av landets mest magnifika.
- Under senare år har man rivit ut många orglar av den här typen, säger Magnus Blix. Nu är det roligt få arbeta på ett ställe där man tar tag i problemen och istället få bygga ut och fullfölja de gamla idéerna.

<b>Romantisk orgel</b>
Så som orgeln ser ut nu har den gjort från 1919 och kallas i stilen för stor romantisk orgel och då talar man om klangen.
- Det är mycket stråk och svaga stämmor, en rik och varm ton, säger Christer Staaf som var kantor förr i världen.
På söndag blir det festhögmässa i vanlig tid, en invigningskonsert med professor Ralph Gustafsson på eftermiddagen, Det blir visningar och kyrkkaffe och på kvällen spelar organist Gunnar Idenstam.
Då ska vi alltså kunna höra musik i Olai som aldrig tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!