Då kan du glömma badet
Extremt höga halter fosfor har uppmätts i Östersjön utanför Norrköping. Det kan ge giftiga blågrönalger längs med kusten även denna sommar. - Det är främst farligt att få det i sig, så barn och djur bör inte bada när ytan är täckt av en gröngul flytande gröt, förklarar Ulf Larsson, docent vid Stockholms universitet.
Ner till Öland
Algerna gynnas av låg kvävehalt i samband med en hög halt av fosfor. Och just koncentrationen av fosfor är i år extremt hög.
- Vi har aldrig uppmätt högre koncentration av fosfor som det vi har mätt i år utanför Norrköping och ner till Öland, berättar Ulf Larsson docent på Stockholms universitet som står bakom rapporten till sammans med Lars Andersson på SMHI.
Under tio år har Östersjön haft syrebrist och det frigör fosforn som finns i botten. Men det är även människan som släpper ut forsfor i Östersjön.
- Det är genom bland annat diskmedel och tvättmedel men också från jordbruken som vi under en alltför lång period släppt ut fosfor i Östersjön, förklarar Ulf Larsson.
De höga halterna av fosfor innebär att vi även i år kommer att få stora områden med alger. Redan igår iakttogs stora pågående blomningar utanför Östersjökusten.
Dessa är ofta giftiga och i badvatten med mycket blågrönalger bör djur och barn inte bada.
- Det farliga är att få i sig algerna. Därför bör man vara försiktig när vattenytan är täckt av en gröngul grötaktig massa, förklarar Ulf Larsson men är hoppfull inför framtiden.
- Det är bra att så många av Östersjöländerna är med i EU därför att det då är lättare att samarbeta och komma fram till gemensamma lösningar, fortsätter han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!