FINSPÅNG
2013 är det hundra år sedan Stal kom till Finspång och tio år sedan Siemens blev ägare av företaget. En ny bok som skildrar de hundra Stal-åren i Finspång kommer att ges ut. Folkbladets chefredaktör Widar Andersson har träffat bokens författare Anders Johnson.
1913 flyttade bröderna och uppfinnarna Fredrik och Birger Ljungström till Finspång från Stockholm. I Finspång fanns moderna verkstadslokaler som köptes av Nordiska Motorverkstäderna. Här fanns också skickliga arbetare. I köpet av verkstäderna ingick även Finspångs slott.
Med sig i bagaget hade Ljungströmsbröderna det nybildade företaget Stal (Svenska Turbinfabriks AB Ljungström) och en egenhändigt utvecklad ångturbin; senare känd som Ljungströmturbinen. Resten är historia som man brukar säga.
Denna spännande industri- och Finspångs historia har nu Anders Johnson samlat i en bok. Boken ska ges ut 2013 då Stal firar hundraårsjubileum i Finspång. 2013 är det även 10 år sedan Siemens tog över som ägare. Så räkna med rejäla festligheter i Finspång om ett år. Anders Johnsons bok kommer att knyta ihop trådarna mellan då och nu på ett spännande sätt.
Johnson är en flyhänt skribent. Sedan snart 15 år tillbaka har han med stor framgång specialiserat sig på att skriva böcker om företag och företagsamhet. Jag träffade honom en dag strax före jul på hans firma Skriftstället i Vasastan i Stockholm.
Vi har träffats förut Johnson och jag. Han har likt mig rört sig i politiken från och till. 1998 sågs vi i riksdagen då han gjorde ett inhopp som ersättare för Birgit Friggebo. En kort period var han chefredaktör på Dagens Nyheter. Nu har han smärre lokalpolitiska uppdrag för Folkpartiet. Men hans huvudsakliga syssla är att skriva böcker och att hålla föredrag om sina böcker. Jag räknar med att det blir några föredrag i Finspång när boken om Stal/Siemens väl släpps. Då kommer jag att vara där. Anders Johnson är lika intressant att lyssna på som vad han är att läsa.
Berättelsen om Stal är ett stycke spännande svensk industrihistoria. Det stora Asea slängde tidigt lystna blickar på det uppfinnardrivna Finspångsföretaget. 1916 tog Asea över aktiemajoriteten och bröderna Ljungström fick lämna företaget. Genom uppfinningsrikedom och makalös anpassningsförmåga lyckades Stal överleva 1920-talets depression och senare kriser.
I boken berättar Anders Johnson om att Finspång sägs vara den enda platsen där den legendariske Curt Nicolin har gråtit offentligt. Nicolin kom till Finspång på 1950-talet för att utveckla jetmotorer för Flygvapnet. Arbetet var framgångsrikt. I sista stund valde dock svenska Flygvapnet att i stället köpa brittiska motorer. Då grät Nicolin. Men bara för en kort stund. Av jetmotorn blev i stället en gasturbin som lade grunden för ännu en internationell succé för Stal.
När Siemens 2003 köpte fabriken i Finspång ägdes den av Alstom Power. Under Asea/ABB: s ägarskap slogs Stal samman med turbinföretaget AB de Lavals Ångturbin och bytte namn till Stal-Laval.
Vid sina besök i Finspång har Anders Johnson slagits av att Finspång inte är känt som det högteknologiska centrum som det faktiskt är. Namnbyten och ägarskiften har bidragit till att orten Finspång liksom har kommit skymundan. Alstom, Aseaz, ABB och inte minst Siemens är sådana starka varumärken att de skymmer sikten för Finspång. Leker vi med tanken att Stal hade förblivit Stal under alla sina hundra år av verksamhet i Finspång så är det ingen överdrift att tro att Stal hade varit ett lika välkänt svenskt varumärke som till exempel Ericsson.
Nu blev det inte så.
Anders Johnsons bok om Stal kommer hur som helst att sätta ljuset på Finspångs plats i den svenska industrihistorien. Och inte bara historien. Siemens satsar på fabriken i Finspång. Här finns fortfarande moderna verkstadslokaler och mycket skickliga arbetare och ingenjörer.
Under arbetet med boken har Johnson snappat upp ett gammalt talesätt från Stal: ?Vi hukar i skogen tills det blåser över?. Jag tycker att det borde vara färdighukat i Finspång nu.