Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då får hon en klump i halsen

NORRKÖPING
Socialdemokraternas 1 maj-tåg lockade bara mellan 250 och 300 personer. I täten gick integrationsminister Mona Sahlin som sedan medverkade i en paneldebatt på temat "Alla behövs" i Folkborgen.
- Ett jämställt samhälle existerar bara om alla är lika mycket värda - men alla ska ha rätt att vara olika, sa Mona Sahlin.

Integrationsminister Mona Sahlin, här i täten för socialdemokraternas 1 maj-tåg i Norrköping, värnar om alla människors rätt att vara olika. Temat för årets 1 maj var ”Alla behövs”.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Integrationsminister Mona Sahlin, här i täten för socialdemokraternas 1 maj-tåg i Norrköping, värnar om alla människors rätt att vara olika. Temat för årets 1 maj var ”Alla behövs”. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-05-02 00:00
I sol och blåst vandrade socialdemokraternas 1 maj-tåg från Södra Promenaden upp till gamla Folkets park. Blåsorkestrar, röda fanor och några få bandroller fanns med i tåget.
- 1 maj för mig? Det är känslor, klump i halsen, så mycket tradition för oss få som håller på och går i 1 maj-tågen, sa Mona Sahlin.
- Här finns en som har gått i ledet sedan 1934, sa hon sedan. Bredvid henne stod f d kommunalrådet Manne Jarméus, still going strong vid 94 års ålder.
Mona Sahlin fick inte hålla något traditionellt 1 maj-tal i Norrköping, eftersom man här ville prova något nytt, en paneldebatt i Folkborgen.
- Det känns lite sorgligt, sa Mona Sahlin, men jag får hålla tal i Linköping!
Temat där var rasism, ett tema som också gick igen i paneldebatten i Norrköping, med utgångspunkten "Alla behövs".

<b>"Luddigt"</b>
"Alla behövs" var årets 1 maj-inriktning, ett påbud från centralt håll. Vadå alla behövs, luddigt, tyckte s-politikern Peter Kennerfalk i Norrköping. Så här inför valet hade han velat ha något mer konkret. Och var höll alla med politiska uppdrag hus 1 maj, varför var det så glest i leden? undrade han. 1 maj är en dag som arbetarrörelsen kämpat sig till.
- Då ska vi inte släppa den, menade han. För mig har 1 maj ett symbolvärde.
I paneldebatten i Folkborgen, som leddes av Folkbladets politiska redaktör Erika Ullberg, medverkade förutom integrationsminister Mona Sahlin, kommunpolitikern Soghra Bahmani, Nils Vikmång, SSU, och Ingeli Larsson från Kommunal och LO-facken.
- När jag tänker runt uttrycket "alla behövs" är det viktigt att betona "alla", sa Mona Sahlin.
- Socialdemokratin måste vara en rörelse som drivs av att vi är förbannade på orättvisorna. Är Sverige ett land där alla behövs? Nej, inte än, sa Sahlin.
Idag diskrimineras människor på grund av hudfärg och sexuell läggning, menade hon.
- De här frågorna är inte en minoritetsfråga, de berör alla, inskärpte hon.

<b>Människors tystnad</b>
- När är man integrerad? undrade Soghra Bahmani som själv har invandrarbakgrund. Hur syns det? Att jag sitter här, att jag har ett jobb? Att mina barn går i skolan? Är det att vara integrerad? Vad ska jag ge för att bli integrerad, vilken del ska jag kompromissa bort?
Nils Vikmång som rest runt i landet i en SSU-kampanj mot diskriminering berättade om Amir, 13, som blivit jagad av en bil med skinnskallar när han gick hem från fotbollsträningen. Trots att det var mycket folk ute var det ingen som hjälpte honom, förrän han ringde på i ett hus.
- Människors tystnad - det är det som låter det fortgå, sa Nils Vikmång.
I kampen mot segregation finns det storstadsdelegationspengar att söka, vilket Nya Hageby gjort. Vad räknas som storstad? frågade Erika Ullberg Mona Sahlin. I första hand har man tänkt på Stockholm, Göteborg och Malmö, framgick det av Sahlins svar. Men hon lovade att ta med sig till regeringen frågan hur man stöttar sådant arbete som sker i Hageby.
- Jag är väldigt imponerad av det, sa Mona Sahlin.

<b>"Vi är olika"</b>
Mona Sahlin slog ett slag för olikheter. Det som ska förena oss alla i Sverige, sa hon, är grundläggande värderingar.
- I övrigt får vi acceptera att vi är olika.
Hon talade också för en "positiv särbehandling", där det bör vara positivt på arbetsmarknaden att tala flera språk.
- Jag vill inte ha kvotering, tydliggjorde hon.
250-300 personer i 1 maj-tåget var en siffra som Mattias Ottosson, ordförande i arbetarekommunen i Norrköping inte var nöjd med.
- Det borde vara fler, menade han.
Det tycks som om vädret och sommarstugan drar mer, konstaterade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om