Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Då åker medicinen fram

NORRKÖPING
En doft av mögel slår emot besökarna i Navestadsskolans entré.
Både lärare och elever mår dåligt.
- När jag är ledig på sommaren behöver jag ingen medicin, säger Anja Luostarinen, som jobbat på skolan sedan 1976. Men så fort jag kommer tillbaka till skolan får jag ta dubbel dos av allergimedicinen.
Dammet och möglet på Navestadskolan gjorde Anja till allergiker.

– Så fort jag kommer tillbaka till skolan får jag dubblera min allergimedicin, säger läraren Anja Luostarinen
.FOTO: JANNE FORSBY

– Så fort jag kommer tillbaka till skolan får jag dubblera min allergimedicin, säger läraren Anja Luostarinen .FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-09-20 00:00
Anja Luostarinen har varit lärare på Navestadsskolan sedan den byggdes. Under den tiden har hon blivit allergisk mot damm och mögel.
- Jag hade inga besvär när jag började här, säger hon. Men jag kommer ihåg att vi sprang med hinkar redan första året och ställde där det regnade in.
Lärarna har fått fortsätta springa med hinkar under alla år. Och i somras drabbades skolan av en rejäl översvämning.
- Det var en decimeter vatten på golvet över hela skolan, berättar skolans rektor Anders Pantzar.
När personalen kom tillbaka till skolan efter sommarlovet möttes de av uppbrutna golv och stora byggfläktar.
Men redan innan sommaren hade Anders Pantzar slagit larm om den dåliga inomhusmiljön.
- Flera av lärarna kom till mig och klagade över att de mådde dåligt. De som har allergier och astma har fått öka sin medicinering. Många klagade också över att luften är så torr. Och torr luft är ett tydligt tecken på fuktskador.
Anders Pantzar tog kontakt med kommunen, som lät Byggnadsmiljö och Anticimex undersöka skolans lokaler. Då gjordes också en enkätundersökning bland personalen. "Antalet anställda på Navestadsskolan som upplever besvär och symptom på arbetsplatsen är klart överrepresenterade, vilket tyder på att det finns brister i inomhusmiljön", skriver Byggnadsmiljö i sin utvärdering.
Personalen är onormalt trött, tung i huvudet, har huvudvärk, koncentrationssvårigheter, klåda, sveda och irritation i ögonen, irriterad, täpt eller rinnande näsa, hosta, heshet och torr hals.
Byggnadsmiljö konstaterar att resultatet tyder på ventilationsproblem, fuktskador och andra brister i inomhusmiljön.
Tidigare har man gjort enkätundersökningar 1992 och 1997 med liknande resultat.

<b>Mätt fukten</b>
Byggnadsmiljö och Anticimex har gått igenom hela skolan och bland annat mätt fukten i väggarna. Undersökningen är klar och på måndag ska skolans personal få information.
- Vi kan ju inte agera innan vi vet vilka åtgärder kommunen tänker vidta, säger Anders Pantzar. Jag är väl medveten om att det saknas pengar, men här handlar det om arbetsmiljön. Om ingenting görs riskerar vi att få en massa sjukskrivna lärare. Enda anledningen till att de inte redan är sjukskrivna är att lärare är ett tåligt släkte.
Och att stämningen på skolan är god.
- Även om man inte mår bra så orkar man för att man trivs så bra, säger Anja Luostarinen. Vi har väldigt stark sammanhållning här.
De flesta lärarna stannar kvar på skolan. Andra försvinner ett tag, men kommer tillbaka. Som Lennart Svensson.
- Jag jobbade här när skolan var ny och nu kom jag tillbaka för ett år sedan. Direkt kände jag skillnad mot min förra skola. Här luktar det mögel och är fuktigt.

<b>Möglet växer</b>
Lennart Svensson är skyddsombud för lärarna på Navestadsskolan.
- Här har varit fukt i huset i tjugo år, säger han. Möglet växer sakta, men säkert. Man har gjort några punktinsatser och gått in i väggar. Bland annat när det växte svamp och luktade så folk inte kunde andas. Nu krävs det krafttag. Jag tror man måste göra radikala renoveringar för att få ut möglet.
Även eleverna mår dåligt.
- Jag har ont i huvudet nästan varje dag, säger Caroline Sjöström i klass 7 C och får medhåll av klasskamraten Belinda Christensen.
Både lärare och elever är oroliga för den dåliga inomhusmiljön.
- Förr använde man kanariefåglar i gruvorna, säger läraren Jan Göransson. När kanariefågeln dog visste man att det var en gasläcka någonstans. Här använder man lärarna och eleverna som kanariefåglar. Men det känns som en ganska primitiv metod på 2000-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om