Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cykelrensning i Norrköping

Cirka 200 övergivna cyklar har nyligen rensats bort från cykelparkeringar i centrala Norrköping. Något som Norrköpings kommun ansvarar för.

Gill Ljungholm från Norrköpings kommun och Annelie Öhman, Peab, ser till att centrala Norrköping rensas från övergivna cyklar med jämna mellanrum.

Gill Ljungholm från Norrköpings kommun och Annelie Öhman, Peab, ser till att centrala Norrköping rensas från övergivna cyklar med jämna mellanrum.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-10-28 08:00

– Och det är något vi gör med jämna mellanrum, berättar Gill Ljungholm, gatuingenjör hos kommunen. Men vid senaste rensningen har vi tagit ett lite större omfång i hela innerstaden.

Hur stort?

- Vi har i princip gått igenom alla befintliga cykelställ inne i centrala Norrköping, allt från cykelparkeringen vid Centralstation och hit upp till stadsbiblioteket.

– Vi brukar göra en rensning här i centrala Norrköping varje år och vid senaste rensningen forslade vi bort cirka 200 cyklar till ett förråd, där vi ställer dem.

Den som utför själva rensningen på entreprenad är Peab:

– Ja, och det brukar som sagt handla om 100-tals cyklar som vi transporterar bort vid våra rensningar, säger Annelie Öhman, platschef hos Peab. Inte minst vid Centralstation, där det ju står extremt många cyklar och en hel del av dem verkar övergivna och bara kvarlämnade av sina ägare. Så just där utför vi två rensningar varje år.

Vad händer sedan med cyklarna som plockas bort?

– Vi kör dem till en uppställningsplats, där ägarna sedan har tre månader på sig att komma och hämta dom, berättar Annelie Öhman. En del kommer också och hämtar sina cyklar, men många av dem står kvar efter tre månader. Efter den tiden sparar vi de cyklar som ser någorlunda fina ut och kastar resten som skrot till återvinningen.

Hur mycket sparas?

– Cirka tio procent av cyklarna är värda att sparas och resten kastas som sagt som skrot.

Vad händer med dem som sparas?

– Vi har inte riktigt bestämt det än, men vi får inte sälja dem, så troligen kommer vi att skänka dem till välgörande ändamål, säger Gill Ljungholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om