Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Containern som får stå kvar - än så länge

NORRKÖPING
På ett trettiotal platser i Norrköping finns containrar uppställda där det går att skänka kläder till biståndsföreningen UFF. Nyligen lät UFF meddela att man har hamnat i en besvärlig ekonomisk situation och för tillfället inte kan betala vare sig bistånd eller skänka kläder till Afrika. På några platser i landet diskuteras nu containrarnas framtid, men än så länge inte i Norrköping.

Sådana här gula containrar finns uppställda på ett trettiotal platser i Norrköpings kommun och många Norrköpingsbor skänker kläder till UFF genom att lägga dem där. Men containrarnas framtid diskuteras nu på flera platser i landet. Orsaken är UFF:s ekonomiska situation och etiska agerande.                                                                                                                             
FOTO: ROBERT SVENSSON

Sådana här gula containrar finns uppställda på ett trettiotal platser i Norrköpings kommun och många Norrköpingsbor skänker kläder till UFF genom att lägga dem där. Men containrarnas framtid diskuteras nu på flera platser i landet. Orsaken är UFF:s ekonomiska situation och etiska agerande. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-03-28 00:00
Det har stormat rejält kring föreningen UFF, U-landshjälp från Folk till Folk, den senaste tiden. För några veckor sedan drogs föreningens 90-konto in och häromdagen meddelade UFF att man just nu inte kan betala vare sig bistånd eller donera kläder till Afrika.
- Vi har helt enkelt betalat ut för mycket i bistånd och glömde då bort våra leverantörer. Nu måste vi göra allt för att få rätsida på ekonomin. De kläder vi samlar in och sedan säljer i våra butiker är en viktig inkomstkälla för oss. Bistånd kommer vi att börja betala igen så fort vi fått en bättre ekonomi, säger Örjan Hägerth, informatör vid UFF.
Men kritiken mot organisationen gäller mer än de akuta ekonomiska problemen. UFF har liknats vid en sekt där en grupp inom styrelsen, kallad Lärargruppen, har total kontroll. Lärargruppen återfinns även inom den omdiskuterade danska Tvindrörelsen. UFF misstänks ha fört över pengar till Tvindrörelsen, något som styrelsen i UFF förnekar. Tvindrörelsen misstänks ha bedrivit ekonomisk brottslighet i Danmark.

<b>Etiska skäl</b>
I Stockholm håller kommunen just nu på att arbeta fram en policy över vilka behållare som ska få placeras runt om i kommunen. Diskussioner har förekommit om att välja bort UFF av etiska skäl.
I Norrköping förs ännu ingen liknande diskussion, säger både kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson, samt Lars Söderström vid gatu- och parkkontoret. Ett trettiotal containrar finns på platser runt om i kommunen.
Lars Söderström berättar att kommunen inte är inblandad alls när det gäller de containrar som står på privat mark.
-De står där efter en överenskommelse mellan UFF och markägaren. Det är då markägaren som får se till det etiska, säger han.
Däremot är det lite annorlunda vid återvinningsstationerna på kommunal mark. För dem krävs det bygglov, vilket Förpackningsinsamlingen ansöker om
- Anser vi att det även behövs en container för klädinsamling skriver vi med det i ansökan. Men vi anger inte specifikt att det måste vara just UFF som står för den. Det finns flera aktörer som samlar in kläder. Dessa får själva göra upp mellan sig vad som ska stå var, säger Ulla Krohn, ansvarig för den regionala organisationen inom Förpackningsinsamlingen.

<b>Vädjar till kommunen</b>
Från UFF låter man meddela att insamlingen av kläder fortsätter trots de ekonomiska svårigheterna eller kanske just därför.
- Vi vädjar till kommunerna att låta våra gula containrar få stå kvar. Tar man in dem spikar man igen vår stora inkomstkälla. Vi samlar in mellan 8 000 och 9 000 ton kläder varje år, säger Örjan Hägerth.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!