Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Comeback för vägglusen men faraomyran är värre

NORRKÖPING
Vägglössen gör comeback.
De smyger in i riket som fripassagerare tillsammans med hemvändande resenärer. Sedan bosätter de sig i madrasser, fåtöljer och golvmattor.
- Nåja. Så farligt är det väl inte. Men vi har haft några fall, säger Roger Lundgren som är chef för Anticimex i Norrköping.
- Det är väldigt besvärligt att bli av med dem.

Vägglusen har kommit tillbaka. Fast än så länge bara i några få fall. Joel Andersson och Roger Lundgren på Anticimex har mer att göra med möss och råttor så här års. 	
FOTO: ROBERT SVENSSON

Vägglusen har kommit tillbaka. Fast än så länge bara i några få fall. Joel Andersson och Roger Lundgren på Anticimex har mer att göra med möss och råttor så här års. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-01-24 00:00
Det är vårt resande som har de här negativa biverkningarna. Kackerlackor är en annan art i avdelningen läbbiga kryp som kommer resande.
- Jag vill inte överdriva det här med vägglössen, säger Roger Lundgren. Men vi har haft några fall med folk som kommit resande från England och Sydeuropa.
Just nu är det mest problem med möss och råttor. Fram emot våren invaderar myrorna våra bostäder. Lite senare är det getingarna som besvärar med att bygga bon där de inte borde.

<b>Faraomyror nykomlingar</b>
- Ett nytt problem är farao-myrorna. Små, genomskinliga myror som är väldigt svåra att bli av med, berättar Roger Lundgren.
- De trivs i varma miljöer. Utomhus klarar de sig inte alls. De är dessutom väldigt skygga och oerhört svåra att komma åt. Vi kan få hålla på i månader med bekämpning innan de försvinner.
- Faraomyrorna är i och för sig rätt harmlösa men det kan ju vara orevligt att ha dem hemma, säger Roger Lundgren.
Faraomyrorna kommer som namnet antyder från Afrika och har också kommit som fripassagerare.
Vägglössen är numera tämligen sällsynta men var ett jätteproblem i fattig-Sverige.
Den lus som angriper människor heter i högtidliga sammanhang Cimex lectularios. Egentligen är det inte en lus utan en skinnbagge, vad det nu spelar för roll.

<b>Suger blod</b>
Den gömmer sig bakom tapeten eller i andra små skrymslen. På natten kommer den fram och suger blod från sina offer. En sovande människa är mums för vägglöss.
Har man väl fått in vägglöss i lägenheten så är det besvärligt att få bort dem, berättar Roger Lundgren.
Det räcker inte med kemisk bekämpning. Man måste bland annat hålla extremt rent i bostaden. En annan metod är att använda frysteknik för att komma åt kryp som bosatt sig i madrassen eller favoritfåtöljen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!