Inför vård- och omsorgsnämndens senaste möte var det nedläggning av äldreboendena Hallegården och Östergården, som det handlade om. Men lagom till mötet svängde nämnden om.
Beslutet blev i stället, att stängning av Apelgården på Sandbyhovsområdet ska utredas. Beslut ska fattas den 11 december.
Apelgården har idag 45 boende på sina 53 platser, inga nya tas nu in. Även för något år sedan var stängning på tapeten. Då skulle boende och personal tillsammans flytta över till nya boendet Nils Åbergs gata. En gemensam flyttning till ett nytt och fint boende, det hade ingen något emot. Men därav blev intet.
Ett annat budI stället har ett annat bud gällt, nämligen att Apelgården ska läggas ner år 2015. Men också då har det handlat om flyttning av personal och boende tillsammans, till något nytt äldreboende. Allt planerat, och i god ordning.
- Och eftersom vi skulle vara kvar till 2015, har det också renoverats här, säger Marie-Louise.
Det som nu är på gång är något mycket värre. Nu kommer hela gemenskapen att splittras.
- Det är klart att vi chockades av beskedet. Det här hade ju inte ens varit på tapeten, säger Marie-Louise.
Har vant sig- Många har bott här väldigt länge, de har vant sig vid oss och vid varandra, säger Göran.
- Till exempel har vi många strokepatienter boende här, och en del av dem kan ju inte prata riktigt. Under årens lopp har vi lärt oss förstå, hur de reagerar. Vi har skapat en trygghet, en personlig relation till var och en här. Om man nu bryter det mönstret, då kan det ju inte bli bra.
- Och om Apelgården läggs ner, då finns inget kvar i Haga. Många som bor här är Hagabor, där då maken eller makan har nära hit.
Söka nya tjänster- Om det blir som på Timmermannen, så kommer de boende att få tre ställen att välja mellan. Vi i personalen kommer att få söka nya tjänster. Men det som då finns, det är ju mycket hemtjänst, säger Marie-Louise.
- Vi som jobbat här i 30-40 år, och som kan ha problem med knän och ryggar, är kanske inte så roade av att springa omkring i hemtjänsten. Och de som inte hinner få plats i hemtjänsten, de hamnar väl i vikariebanken.
- När man varit sin arbetsgivare trogen i många år, säger Göran, ska man då behöva bli utkastad som springvikarie i hemtjänsten under sin sista tid? I så fall behandlar man sin personal på ett väldigt dåligt sätt. Det där är i varje fall inte förenligt med min värld.
"Grundlurade"Det var inte särskilt många, som från Apelgården sökte sig över till nya boendet Nils Åbergs gata, som invigdes i våras.
- Men hade vi vetat om det här, då hade allihopa sökt de nya tjänsterna. Då skulle det inte ha varit någon personal alls kvar här, säger Göran. Så vi känner oss grundlurade nu.
- Som det utvecklat sig vet vi inget, men man hoppas ju alltid på halmstråt. Vi får väl hoppas att politikerna tar sitt förnuft tillfånga. Pengar är mycket, men det är inte allt. Det finns något, som heter mänsklighet också, säger Göran Glimhed.