Isam Bardaqji, rektor för muslimska friskolan i Norrköping, är chockad över det som hände i Hageby i onsdags.
- Det är hemskt att man ska börja jaga folk på det här sättet på grund av okunskap, säger han.
Enligt Isam Bardaqji är det inte ovanligt att en muslim går ned på knä och ber på en offentlig plats, och han ställer sig helt oförstående inför polisens och väktarens ingripande.
Upptrissad stämning
- En troende muslim ber fem gånger om dagen. Bönerna måste ske inom vissa klockslag. Just eftermiddagsbönen är svår att hinna med vintertid eftersom den då ska ske mellan 13.16 och 15.31. Antagligen kände sig den här mannen stressad och valde att be på offentlig plats, säger han.
Isam Bardaqji säger att stämningen trissats upp enormt efter självmordsattentatet i Stockholm i december.
- Muslimer tycker att det är obehagligt och känner sig utsatta. Jag tror inte att omgivningen eller polisen hade reagerat likadant om en kristen person eller någon med en annan religion hade utövat bön på offentlig plats, säger han och fortsätter:
- Muslimer fördömer självmordsattentat precis som alla andra - ändå finns den här misstänksamheten mot muslimer.
"Snackis"
Efter att flera rikstäckande medier rapporterat om händelsen i Hageby har det utvecklats till en "snackis" på internet, enligt Lars Thornberg, utredare på, DO, diskrimineringsombudsmannen.
På grund av att polisen inte hade tillräckliga uppgifter efter händelsen i onsdags gick dessutom flera medier ut med fel information om vad som skett. Något som piskade upp stämningen ytterligare.
- Muslimer jag har talat med har upprörts över det här, och känner sig oroliga. Under dagen har händelsen diskuterats i flera sociala medier på internet. Det här är en samhällsutveckling som många muslimer är rädda för , säger Lars Thornberg.
"Potentiella terrorhot"
Efter de uppgifter Lars Thornberg tagit del av anser han att polisen agerat korrekt. Han menar att det ingår i deras arbete att lita på människor som ringer in och uttrycker oro över olika saker.
- Dock ligger det en fara i om man ser olika typer av religöst utövande som potentiella terrorhot, man får inte koppla ihop det här, säger han.
Lars Thornberg säger att det är diskriminering när en person blir sämre behandlad på grund av religion eller etnicitet. Dock kan han inte uttala sig om det var så i det här fallet.