Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chockad handlare

Sedan 2004 har Ica Maxi i Norrköping inget butikspackat kött. - Det är skönt att kunna säga det i dag, säger Ica-handlaren Lennart Johansson. Han är mycket förvånad över det som skett i Stockholmsbutikerna.  Det är inte Thomas Oliander, köttansvarig på Hemköp Linden. - Det där hörde jag talas om redan för 25 år sedan när jag började i branschen, säger han.

Foto: Svensson Robert

NORRKÖPING2007-12-07 00:17
Många tv-tittare har pratat av sig på svt:s debattforum de senaste dagarna efter onsdagens avslöjande i Uppdrag granskning. Det visade hur anställda på fyra Ica Maxi-butiker i Stockholmsområdet bland annat packeterade om utgången köttfärs och malde ner utgångna kotletter till färs. Då handlade det om så kallat butikspackat kött. Något Ica Maxi i Norrköping slutade med 2004.- Från och med då beslutade vi att bara ha färdigpackat kött från Icas centrallager i Västerås. Vi har inte ens en köttkvarn, säger Lennart Johansson.Han såg själv programmet och blev medtagen.- Jag kände en oerhörd frustration. Okej att man kan göra fel, men det här är något de gör hela tiden. Det de håller på med i Stockholm är så främmande, säger han.Lennart Johansson hävdar bestämt att han aldrig hört talas om något liknande, eller att det förekommer eller har förekommit på Ica Maxi i Norrköping.- Det där är något som de fyra butikerna i Stockholmsområdet gjort, säger han.När Folkbladet vill prata med personalen i charkdisken vill ingen ställa upp på intervju, utan hänvisar till chefen.Inte förvånad
Efter en rundringning till några andra butiker i Norrköping får vi dock en lite annan bild.- Det där har jag hört talas om redan för 25 år sedan när jag började i branschen, säger Thomas Oliander, köttansvarig på Hemköp Linden. Han tycker det är dumsnålt och äckligt att sådant förekommer. Och han får medhåll av Kurt Karlsson, butikschef på Coop Extra Risängen.- Jag blir inte direkt förvånad. Men chockad. Man har ju hört talas om det här i branschen förr, säger han. Och av debatten på svt att döma får de medhåll. Någon pratar om liknande erfarenheter för 15 år sedan i en Ica-butik i Dalarna. En annan berättar om chefer som beordrat sina anställda att mala ner gammalt kött till färs och krydda gammal karré till grillbitar. Enligt Lars-Göran Svensson på svt har hälften av alla Ica Maxi-butiker i Sverige butikspackat kött. Lennart Johansson är en av Ica-handlarna som försökt få fler att övergå till enbart färdigpackat.- Vi har fört diskussioner med Stockholmsbutikerna att byta till detta men det har inte skett än, säger han. Precis som Ica Maxi har Coop Extra Risängen endast färdigpackat kött. Hemköp Linden och Willys erbjuder både det och butikspackat. Det färdigpackade köttet har en längre hållbarhet på grund av att syret tas bort vid packningen, att jämföra med två dagar för butikspackat. Fördelen med det färdigpackade ligger i den längre hållbarheten tillsammans med ett större utbud.20-tal färser
- Vi har ett 20-tal olika färser, det skulle vi aldrig kunna ha om vi hade malt det själva, menar Lennart Johansson.Handlarna har märkt av en skepsis mot det färdigpackade, många har undrat vad som tillsatts för att öka hållbarheten.- Men det är verkligen inget hokus pokus utan bara syret som tagits bort, säger Lennart Johansson.Kanske avslöjande får fler att övergå till färdigpackat?- Om två år tror jag att de allra flesta bara erbjuder färdigpackat, säger Lennart Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om