Chefsbyte i Holmen
Göran Lundin avgår som VD och koncernchef för Holmen den 1 april och efterträds av Holmen Papers VD Magnus Hall. Som i sin tur efterträds av Arne Wallin, idag platschef för Braviken. Det handlar alltså om en högst naturlig succession. Lugn och stabilitet är vad som tycks känneteckna Holmenkoncernen.
Nye och gamle VD:n för Holmenkoncernen: Magnus Hall (i förgrunden) och Göran Lundin. ARKIVFOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Göran Lundin, 64, går nu i pension - efter lång och trogen tjänst på Holmen, 40 år, med början som driftsingenjör på Hallstavik. Men Lundin sitter kvar i Holmens styrelse och har därtill andra styrelseuppdrag, t ex som ordförande för Norrköpings Tidningar.
Han säger att de tre åren som VD för koncernen varit en stimulerande avslutning på karriären. Dessförinnan har han bland annat, i likhet med sin efterträdare, varit VD för Holmen Paper. I tolv års tid.
Uppgång på väg
- 90-talet var ju oerhört bra, men sen har ju den här konjunkturnedgången kommit på slutet. Nu ser vi en uppgång runtom oss, och den borde på sikt också nå fram till pappersindustrin.
Det är också bland annat i det ljuset man ska se ett annat av besluten på tisdagens styrelsesammanträde, nämligen att nu anskaffa den redan aviserade nya tidningspappersmaskinen i Spanien. Det är en investering på ca 2,7 miljarder kr. Produktionsstart planeras till början av 2006 och vid det laget ska bättre tider, tror man, också vara här.
- Men etableringen innebär också att vi, oavsett tidpunkt, får konkurrensfördelar i Sydeuropa gentemot alla andra, säger Lundin.
- Eftersom vi redan kommer att vara där, med de låga fraktkostnader som det innebär.
Efterträdaren Magnus Hall, 44, noterar att han nu får verka på en betydligt större bredd än hittills. Utöver pappret, i och för sig dominerande inom koncernen, tillkommer nu också under hans ansvar produktion av kartong och trävaror, Holmen Skog och Holmen Kraft.
- Men jag har ju haft beröring med alla de här frågorna tidigare, även om de inte direkt hört till mitt område, säger Hall.
Han får nu sin arbetsplats i Stockholm, i stället för som hittills Norrköping. Bor, med familj, gör han i Linköping och det kommer han också att fortsätta med. Det får bli en kombination av pendling och övernattningslägenhet för hans del.
Hall har, säger han, haft intressanta år på Holmen Paper, med ny pappersmaskin i Hallstavik och så förstås den i Spanien, som han arbetat mycket med. Mindre angenämt var det däremot med strukturförändringarna på Vargön, där man tvangs skära ner i personalen.
- Sådant är ju aldrig roligt.
Framtidstro
Hall kom till Holmen 1985, hans efterträdare som VD för Holmen Paper Arne Wallin kom 1988. Wallin har sedan 1998 varit platschef för Braviken.
Wallin tror på tidningspapprets framtid. Men då gäller det också, att tidningsbranschen förmår förnya sig och dra till sig annonser. En ständig utveckling sker; tidningspappret blir nu tunnare men samtidigt också tåligare så att det klarar fyrfärgstrycket som är på god väg att ta över.
Sverige har därvidlag kommit rätt långt, men i en del andra länder är utvecklingen långsammare. Som i Tyskland, där svartvita tidningar med få bilder, sådana som Frankfurter Allgemeine m fl, visat påtaglig livskraft.
Sjunkande priser
Holmenkoncernen hade under 2003 en nettoomsättning på 15,8 miljarder, 917 milj kr lägre än året före. Rörelseresultatet var 2,3 miljarder, också det en försämring. Huvudförklaring är att priset på tidningspapper sjunkit.
Koncernen hade år 2003 i snitt strax under 5.000 anställda, 130 färre än året före.
Samtidigt med alla övriga utnämningar utsåg styrelsen för Holmen också nuvarande ekonomi- och finansdirektören Anders Almgren till vice VD.
Det enda som saknas i detta sammanhang av nya utnämningar skulle väl då vara någon kvinna.
- Tyvärr gick det inte att rekrytera någon just nu. Men det kommer snart, vi har flera duktiga kvinnor inom företaget nu, säger Magnus Hall.