Chefer vill dra in semestrar

Beviljade semestrar, som enskilda klinikledningar vill dra in.  Omläggningar av arbetstider, där inte minst fackligt oorganiserade sköterskor utnyttjas.  Det är några av de tvisteämnen, som dykt upp under strejkens första dagar.

NORRKÖPING2008-04-23 03:00
I bästa fall är detta bara lokala problem, där landstingsledningen kan gripa in och göra facket till viljes. Det återstår dock att se. - Folks semestrar har ju inget med Vårdförbundets konflikt att göra, säger strejksamordnaren Carola Andersson, som till förbundets konfliktarbetsutskott ska rapportera in de lokala "konstigheterna". - Det är ju bara lönerna, som vi är oense med arbetsgivaren om. Tidigare har det också bara varit allmänt tal om att ja, ja; nu kommer ni inte att få ut era semestrar. Men nu har vi konkreta arbetsplatser att peka på. Det är alltså personal, som arbetar kvar på delvis strejkdrabbade arbetsplatser, som nu ser beviljade semestrar hotade. "Lite fräckt"
Sedan finns också enheter, där det ändrats på arbetstider. Folk som normalt jobbar dagtid har schemalagts till kvällen i stället. I en del fall har då fackligt oorganiserade sjuksköterskor använts. - Det är lite fräckt. Och dessutom så dumt, sådant där uppfattas ju som ett straff. Men om bara några veckor ska vi ju vara bästa arbetskamrater igen. De oorganiserade, cheferna - och vi. - Generellt sett, när man tar ut en arbetsplats i konflikt, ska ju inte heller oorganiserade få vara där. Men här är ju verksamhet fortfarande igång, och då blir det ett dilemma, konstaterar Carola Andersson. Hon syftar då på att det, i enlighet med den lokala överenskommelsen i helgen, för patientsäkerhetens skull finns en minimibemanning på alla enheter som tagits ut i strejken. Ingen klinik är helt stängd. Lokala misstag?
- Det är väldigt olika på olika arbetsplatser. En del ställen har, kan man nästan säga, belönat de oorganiserade. Det där har vi lyft med landstinget, och jag tror att man där också ser mycket allvarligt på sådant. Vårdförbundets östgötaordförande Kristina Nyström säger att det "finns lite att justera här och där". - Men vi för ju hela tiden dialog med arbetsgivarsidan. När kritiska situationer uppstår har arbetsgivaren rätt att kalla in personal till skyddsarbete. - Det har redan skett på Universitetssjukhuset, efter en olycka. Och det kommer att bli fler gånger. Kristina Nyström konstaterar också, att de strejkande medlemmarna nu "står till Vårdförbundets förfogande". - Ja, det är ju vi som betalar deras "löner". Till en början behöver man nu få prata igenom det som sker. Hur är det till exempel att gå strejkvakt, när man aldrig gjort det förr? Men till nästa vecka har vi planerat in olika aktiviteter och utbildningar. Kraftfullt varsel
Och hur långvarig kommer då den här strejken att bli? - Vi har ju siktat på en kort och intensiv strejk. Det är därför vi lagt ett så kraftfullt varsel, säger länsordföranden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om