Det säger Thomas Agnevik, polisförbundets ordförande i länet. Han känner inte till det anonyma brevet som poliser skickat till Folkbladet. Men han förstår genast att det handlar om poliser i yttre tjänst i Norrköping. För det är här man har störst problem och är mest kritisk till polisledningen.
– Många medlemmar pratar om ett otydligt ledarskap, säger Agnevik.
Favorit hos chefenAtt de kritiska poliserna inte vågar ställa upp på en intervju och säga vad de tycker har med det här att göra, enligt Agnevik.
– Cheferna har sina favoriter och många uppfattar att det inte är vad de gör på jobbet som räknas utan vilket förhållande de har till chefen. Ligger jag inte bra till hos chefen så märks det i lönekuvertet.
Poliser tror också att deras chanser till nytt jobb påverkas om de är för frispråkiga och kritiska till polisledningen.
Den här problematiken har, enligt Agnevik, blivit tydligare på senare år.
RättssäkerhetenÄven facket har fått signaler om att det läggs för mycket vikt på kvantitativa mål. Antalet skrivna ordningsböter och förhör är det som räknas och syns på lönen. Att förebygga brott premieras inte.
– Det här är inte bra för rättssäkerheten, säger Thomas Agnevik som inte kan bekräfta att det ligger till på det här sättet som poliserna i Norrköping påstår.
Han är dock väl medveten om att det finns brister i hur löner sätts inom polisen i Östergötland.
– Lönedebatten är inte ny, den har funnits ända sedan vi införde individuell lönesättning för cirka tio år sedan.