Chefen lämnar Centralbadet

Norrköpings Kappsimningsklubb blir snart en profil fattigare. Om en vecka gör P-A Blomquist sin sista arbetsdag i den anrika föreningen.

Inventarie. P-A Blomqvist har jobbat på Centralbadet sedan februari 1979. Nu går han i pension.

Inventarie. P-A Blomqvist har jobbat på Centralbadet sedan februari 1979. Nu går han i pension.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2016-01-21 19:00

Efter 37 år på samma arbetsplats är det dags för Per-Arne Blomquist att checka ut från Centralbadet.

Det är egentligen inget frivilligt farväl, NKK:s klubbchef hade helst jobbat vidare ett par år till.

Tyvärr satte egna hälsan en elak pinne i hjulet.

– Jag gick in i väggen med ”hjärnstress” och var sjukskriven ett tag. Nu mår jag bra men i arbetet fungerar jag inte riktigt som jag vill så efter nästa vecka är det slut, berättar han över en kopp svart kaffe i badets cafédel.

I en tid då de verkliga trotjänarna blir allt mer sällsynta kan Sundsvall-födde P-A se tillbaka på ett långt och framgångsrikt yrkesliv där stjärnsimmare som Tina Gustafsson, Ellenor Svensson (heter Lindroth nu), Helena Kälvehed och Pelle Nylin passerat revy i NKK.

– Klubbens utveckling är remarkabel, från 300 medlemmar och 600 000 kronor i omsättning 1979 till dagens tvåtusen NKK-are och en omsättning på elva miljoner kronor, säger han.

P-A kan lämna föreningen med högt huvud. NKK:s ekonomi är stabil och till skillnad mot hockey-, fotboll- och bandyklubbar har man inte behövt ta hjälp utifrån för att gå runt.

– Vi har jobbat rätt och varit kreativa, betygsätter han.

Elitsimmarna har endast fått symboliska träningsbidrag i ersättning. Blomquist uppskattar att kanske högst 15 svenska simmare faktiskt kan leva på sin sport.

– Ändå är det bättre i dag än tidigare. Nya pengar har kommit in i sporten och simningen har ändå blivit en ”vuxenidrott”.

Han var själv en duktig simmare när det begav sig, svensk mästare i frisim 1971 och ytterst nära OS i München -72.

– Meningen var att Sverige skulle skicka ett lag med Gunnar Larsson i spetsen. Till slut bestämdes att han endast skulle simma individuella distanser (Larsson vann OS-guld på 400 medley vilket brukar klassas som en av de största händelserna i svensk idrottshistoria, Folkbladets anm.) så då blev det ingen resa till Västtyskland för mig och laget. Tyvärr.

En annan stor händelse var när P-A Blomquist erbjöds ett coachjobb i landslaget inför OS i Atlanta 1996.

– Jag funderade ett tag men insåg att det skulle kräva alldeles för mycket tid och jag ångrar inte att jag till slut sa nej tack.

Då grämer han sig mer över att han inte lyckades lotsa fram sin adept Ellenor Svensson i samma olympiska spel. Meningen var att Atlanta-OS skulle kröna ”Ellis” exceptionella simkarriär.

– Det är en av våra största motgångar. Att det tog slut redan innan OS.

Blomquists tjänst på kansliet kommer endast delvis ersättas. Förra NKK-simmerskan Åsa Gårdman anställs på halvtid som manager och övertar en del sysslor.

Andra fördelas på övrig personal.

Även om en stor profil försvinner har NKK kunnig personal. Inte minst P-A:s gamle tränarkollega Håkan Hertzman, som faktiskt också anställdes redan 1979.

– Först tyckte jag att det kändes jättejobbigt att P-A ska sluta. Vi har alltid kunnat bolla saker mot varandra. Lite osämja har det väl varit någon gång, och vi har inte alltid tyckt och tänkt likadant. Vilket är bra. Det har varit som ett äktenskap. Han har varit spindeln i nätet under alla år, säger Håkan Hertzman, som själv har åtta år kvar till pensionen.

P-A kommer finnas kvar i klubben som så kallad ”senior adviser”. Bland hans sista arbetsuppgifter är planerandet inför SM i Norrköping i sommar.

Kommer du köpa årskort i badet som pensionär?

– Jag slutade i princip simma när jag fick problem med öronen i slutet av min simkarriär. Jag är hellre i gymmet, upplyser den blivande pensionären från Söderköping.

Tjejerna. NKK:s damer har varit framgångsrika. Här ett lag med Petra Meuller, Helena Kälvehed, Ellenor Svensson (Lindroth) och Tina Gustafsson. Foto: Folkbladet
Tjejerna. NKK:s damer har varit framgångsrika. Här ett lag med Petra Meuller, Helena Kälvehed, Ellenor Svensson (Lindroth) och Tina Gustafsson. Foto: Folkbladet

Sprintmästare

Namn: Per-Arne Blomquist

Ålder: Fyller 65 år i augusti

Familj: Hustru Margareta, barnen Thomas och Petra, barnbarnen Fred och Tindra.

Bor: Söderköping

Bakgrund: Född i Sundsvall och flyttade runt i landet innan utbildning på Bosön och senare jobb som chefstränare i NKK, där han började arbeta i februari 1979. Sedan 2002 klubbchef.

Simmeriter: Svensk mästare i frisim 1971.

Aktuell: Går i pension efter 37 år i Centralbadet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om