Chefen för ortopeden pekar på brister i informationen till allmänheten

- Vi är inte längre ett fullvärdigt akutsjukhus. Hädanefter kommer vi att sortera patienter. I princip samtliga ortopediska akutfall som behöver operation hamnar på US i Linköping. Det verkar inte som om det framgått.
Peter Rockborn, medicinskt ansvarig på Vrinnevisjukhusets ortopedklinik, vill gärna förtydliga hur "den nya sjukvården" i Östergötland är tänkt att fungera.

Så kommer ortopeden att fungera. Peter Rockborn, medicinsk ansvarig på ortopedkliniken, vill förtydliga hur patienterna tas om hand på Vrinnevisjukhuset.  
FOTO: ANITA KJELLBERG

Så kommer ortopeden att fungera. Peter Rockborn, medicinsk ansvarig på ortopedkliniken, vill förtydliga hur patienterna tas om hand på Vrinnevisjukhuset. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-03-03 06:00
I den informationsfolder som Landstinget tryckt upp inför förändringarna inom närsjukvården, och som kommer att skickas ut till hushållen inom de närmaste veckorna, står bland annat:
"Akutmottagningen vid Vrinnevisjukhuset har öppet för patienter med akuta ortopediska tillstånd alla dagar 08.00-21.00. Typiska akuta ortopedifall är patienter med nack- och ryggskador, benbrott eller armbrott."
Peter Rockborn anser att den informationen inte är tillräckligt tydlig.
- Vi tar emot ortopediska fall, ja. Men man kan inte påstå att vi slutbehandlar patienter med ben- och armbrott som kräver operation. De skickas till Linköping - oavsett klockslag. Man kan säga att de som inkommer med dessa skador görs i ordning för vidare transport, säger han om den tredjedel som vid frakturer behöver operation.
Det finns ett undantag.
Höftledsfrakturer på äldre personer, plus 50 i ålder. Ungefär. Men det bestämmer den som är ansvarig för tillfället.
- De opereras dagtid, ej kvällstid, påpekar Peter Rockborn.
- Vi har ju också en stor begränsning för vad vi kan göra under alla timmar vi har öppet.
Till exempel utförs endast vissa amputationer i Norrköping efter omstruktureringarna som för ortopedkliniken innebar att två avdelningar blev en och att antalet vårdplatser därmed halverades.
- Inte på akutskadade personer. Däremot på äldre som tvingas till ett sånt ingrepp på grund av cirkulationsstörning, förklarar Peter Rockborn.
Han hoppas att ortopedklinikens goda rykte inte ska försämras i takt med att resurserna minskar.
- Vi har byggt upp en bra ortopedenhet, har slipat till kompetensen under en lång period och engagerat oss mycket i till exempel idrottsskador. Förra året tog vi hand om 98 procent av alla ortopediska akutfall i östra länsdelen, säger Peter Rockborn till Folkbladet.

Knäoperationer
Cirka 25 procents operationskapacitet försvinner från Vrinnevisjukhuset i och med förändringarna, bland annat all rygg- och barnkirurgi som övertas av Linköping och konstgjorda knäleder som kommer utföras i Motala. Ortopedkliniken kommer i fortsättningen att ombesörja samtliga axeloperationer i Östergötland.

Idrottstraumalogin
- Vi behåller också idrottstraumalogin, vilket betyder att korsbandsoperationer och artroskopier i knän fortfarande kommer göras här. Detsamma gäller handkirurgi och höftproteser.
En av konsekvenserna från och med i måndags är till exempel att en patient med en mindre sårskada tvingas åka till Universitetssjukhuset för att sys. Oavsett det bara handlar om ett par stygn. Om man inte väljer att åka till Finspång där en distriktsläkare har jour till 22.00 och finns redo att hjälpa till...


<B>Akutchefen på US: Jag är inte orolig</B>

Första natten som ensamt akutsjukhus i länet.
Då uteblev rusningen.
Chefen för akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, Mats Carlman, kunde andas ut igår förmiddag.
? Det kom tretton patienter från östra länsdelen fram till klockan åtta på morgonen ? exakt det snitt vi rent statistiskt räknat med. Men det var förstås en slump.

Vi berättade igår om den kvinna som blev först att nobbas på akuten på Vrinnevisjukhuset efter klockan nio i måndags kväll. Hon hade drabbats av ett gallstensanfall och behandlades på US.
Totalt kom alltså tolv till, de flesta med magsmärtor. Ett av fallen som hänvisades från Vrinnevi igår morse hade en fraktur på en underarm.
Antalet stämmer väl in på den bild som arbetats fram i samband med Landstingets nedskärningar.

Sex nya sköterskor
US-akuten har också fått resurser för förändringarna. Sex sjuksköterskor och två läkarsekreterare har anställts. Två extra sköterskor per nattskift kommer att finnas på plats för den ökade verksamheten, däremot är antalet läkare samma som tidigare. Dessutom anser Mats Carlman att ytterligare åtta sköterskor behöver anställas för att klara all traumaverksamhet i Östergötland. Kostnad: cirka sju miljoner kronor.? För oss är förändringen inte så dramatisk som många gjort gällande. Totalt behandlar vi cirka 250 patienter per dygn akut. Tretton till gör en liten skillnad. Den medicinska delen oroar mig minst. Riskerna för att avståndet hit ska bli en fara är extremt lågt, säger Mats Carlman.

Uppföljningen
? Jag tror att vårt problem blir i kommunikationen efter den akuta behandlingen, själva uppföljningen. Var och när ska patienten få till exempel röntgen eller ultraljud och när blir det dags för operation. Den här delen kommer bli jobbigare att hantera med flera sjukhus inblandade. Men vi har arbetat hårt för att få ordning på informationshanteringen.
? Det är ju fortfarande så att både vi och Vrinnevisjukhuset har de flesta journaler i pappersform.
? Men jag är inte det minsta ängslig för patienternas skull.

Positiv effekt
Han tror till och med att bantningarna kan få en positiv efekt.
? Vi har pratat mycket med de andra sjukhusen och samsats om rutiner. Det är det goda som kommit fram. Det negativa, som att det mer handlar om en olägenhet än risker, för patienterna har fått för stora proportioner.
Samtidigt backar inte Mats Carlman från det han sa till Folkbladet för ett par veckor sedan.
? En stad av Norrköpings storlek borde ha en nattöppen akut.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om