Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chef vid socialen: "Ett extremt läge"

Under sommaren har ökningen av ensamkommande flyktingbarn satt hård press på socialtjänsten i Norrköping.

"Jätteutmaning". "Det är en extraordinär situation", säger Ann Henriksson, verksamhetschef för utförarenheten Barn och unga inom socialtjänsten i Norrköping.

"Jätteutmaning". "Det är en extraordinär situation", säger Ann Henriksson, verksamhetschef för utförarenheten Barn och unga inom socialtjänsten i Norrköping.

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-08-21 09:00

– Det är en extraordinär situation, och har varit det sedan början av sommaren. Norrköping fick på kort tid ta emot många ungdomar som var ensamkommande, säger Ann Henriksson, verksamhetschef för utförarenheten Barn och unga inom socialtjänsten.

– Vi har startat upp boenden, jag tror det blir 40 nya platser nu fram till första september, alltså fyra nya boendeenheter. Under sommaren har vi löst det akuta, med tillfälliga lösningar, som nu den första september går över i andra lösningar.

– Men eftersom behovet inte har avtagit och tillströmningen av ungdomar som behöver ha boendeplats hos oss i Norrköping fortfarande är hög behöver vi fortsätta bygga ut med nya platser, säger Ann Henriksson.

Hur många platser som kommer att behövas under året är väldigt svårbedömt, säger hon.

– Förra veckan kom till 600 barn till Sverige. Det är nästan så många som kom under en månad tidigare år. Det är ett extremt läge, som gör att kommunerna måste hjälpas åt och ta det här ansvaret och ordna med boenden.

Ett extremt läge både i landet och i Norrköping, alltså.

Norrköping är också en av nio ankomstkommuner, dit ensamkommande flyktingbarn kommer för att så snabbt som möjligt slussas vidare till andra kommuner.

– Hit kommer ungdomar innan de har fått sin placering i en kommun. Det är en extra utmaning att klara av.

Till det mottagningsboende som finns i Norrköping har det under sommaren kommit många fler än tidigare. Och i stället för att bara bo där några dagar har de blivit kvar dubbelt så länge.

– I går var det 27 ungdomar som bodde där. Det ändrar sig från dag till dag.

Hur många boenden finns det i Norrköping förutom mottagningsboendet?

– Vi har själva haft ett tidigare och sedan startar vi upp ett nytt i kommunal regi. Vi har också upphandlat verksamheter. Under sommaren har vi startat upp ett i förtid och ytterligare två startar upp första september.

Målsättningen är mindre boenden, med tolv platser vardera. Men de akuta lösningarna under sommaren har inneburit större volymer än så.

Har ni fått förstärka upp med hur många som jobbar med det här?

– Ja. Vi har haft en alldeles fantastisk personal, annars skulle vi aldrig ha klarat ut det här. I somras, när vi med kort varsel fick starta upp ett nytt akutboende på en vecka, så ställde alla upp.

– Vi jobbar varje dag med de här frågorna för att hitta lösningar. Än så länge har vi löst det tack vare en väl fungerande kommun och att våra medarbetare samarbetar och hjälps åt. Det är också extraordinärt - vad jag sett mina medarbetare göra.

– Det är fortsatt en jätteutmaning att klara av en utbyggnad i den takt som det är nu.

Norrköping har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot pojkar i åldern 16 till 17 år. Men nu kommer det utöver det fler barn: yngre barn och även flickor. För de sistnämnda jobbar kommunen med familjehem som lösning. Samtidigt är det brist på familjehem.

Också för skolan är det en extraordinär situation.

– De jobbar för fullt för att hitta lokaler och lärare och få till en bra skolgång för de här ungdomarna.

Ensamkommande barn

Det bor cirka 110 ensamkommande flyktingbarn i Norrköpings kommun, varav 15 på familjehem.

Norrköping har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot pojkar i åldern 16 till 17 år, som då bor på boenden med personal dygnet runt.

Flickor och yngre barn som nu kommer utöver det placeras på familjehem.

Det finns också ett mottagningsboende, ett slags transitboende. Norrköping är en av nio ankomstkommuner, som tar emot barn som efter några dagar ska slussas vidare till andra kommuner. Övriga ankomstkommuner är Göteborg, Mölndal, Malmö, Solna, Sigtuna, Gävle, Örebro och Umeå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om