Chefen ska ha beviljat tillfällig föräldrapenning vid vård av allvarligt sjukt barn, trots att hon inte var behörig att fatta beslut, och trots att beslutet saknade rättsligt stöd. Chefen ska även ha påverkat en medarbetare att frångå gällande rutin.
Försäkringskassan startade en utredning efter en anonym anmälan om fel i två ärenden. I det första ärendet ska chefen ha blivit kontaktad av en person som fått avslag på sin ansökan om ersättning. Chefen tog då beslut om att ersättningen skulle beviljas och lät en försäkringsutredare verkställa beslutet.
Även i det andra ärendet kommunicerades först ett avslag. Men efter att den försäkrade hört av sig och hänvisat till samtal med chefen, och att hon tidigare fått sin ansökan beviljad av chefen, beviljades ersättningen. Utredaren i det ärendet uppfattade det som en order från chefen att ersättning skulle betalas ut.
Att den försäkrade först fick avslag berodde på att det inte var styrkt att hon hade rätt till a-kassa, vilket är ett krav för den som är arbetslös och ansöker om tillfällig föräldrapenning.
Chefen har sagt sig veta att det inte ingår i hennes yrkesroll att handlägga eller fatta beslut. Hon menar samtidigt att hon är skyldig att rätta till fel när försäkrade kommer i kläm. Hon tycker att det är skönt att den försäkrade fick sin ersättning. Om Försäkringskassan inte betalat ut pengarna skulle personen inte haft någon försörjning.
Chefen har nu anmälts till Försäkringskassans personalansvarsnämnd.