– Vi gör det utifrån att vi har sett ett ökat tryck i samband med pandemin på samtal in till våra befintliga verksamheter som arbetar med våld i nära relation, och då är det både kvinnor själva som är våldsutsatta, men också anhöriga, som har hört av sig i en högre frekvens än innan, säger Caroline Karlsson, verksamhetsområdeschef, Stadsmissionen i Norrköping.
Är det för att man blir mer isolerad i hemmet, att det blir en mer utsatt situation?
– Ja, troligtvis. Vi kan ju inte veta säkert, men det är den hypotesen vi har.
När man varit hemma och inte kommit ut till arbetsplats, skola och andra sociala sammanhang ökar våld, kontroll och isolering, menar Caroline Karlsson.
– Många våldsutsatta är i beroendeställning till sin våldsutövare och hårt kontrollerade, genom vår nya kanal hoppas vi kunna nå ut till fler.
– Chatten har vi redan dragit i gång, och jourlinjen kommer inom kort.
De som bemannar chatten och jourlinjen, för vägledning och stöttning, är medarbetare som jobbar med den här typen av frågor på Stadsmissionen. Stadsmissionen i regionen har tre olika skyddade boenden.
– Det har ofta gått ganska långt innan den fysiska utsattheten kommer, det fysiska våldet. Det börjar ofta med psykiskt våld som stegras, och ekonomiskt och socialt våld, och även sexuellt våld. Man blir normaliserad in det här, både som utsatt och förövare, vilket gör att det kan vara svårt att sätta ord på saker och förstå vad det är man är utsatt för.