Efter gårdagens artikel om den ettåriga flickan som nekades utredning för celiaki har många läsare hört av sig till Folkbladet och rapporterat om liknande upplevelser i vården. Enligt Bengt Fasth, ordförande i svenska celiakiförbundet, är det ovanligt att läkare inte tar misstankar om glutenintolerans på allvar.
– När det gäller små barn som inte går upp i vikt är celiaki bland det första man börjar utreda. Läkaren tar ett blodprov och om det finns indikationer på sjukdomen går man vidare. Man bör gå vidare oavsett, om symptomen är snarlika.
– Det är här en skandal om jag ska vara ärlig. Om misstanken finns hos föräldrarna borde det naturligaste vara för läkarna att ta den misstanken på allvar, säger Bengt Fasth.
Om blodprovet inte visar tecken på celiaki är nästa steg att ta vävnadsprover från tunntarmen genom en gastroskopi.
– Jag kan samtidigt förstå själva grundproblemet till varför situationen uppstod. Man utför gärna inte en gastroskopi på så små barn eftersom det kan vara mycket obehagligt för dem.
Enligt Bengt Fasth bör specialistvård uppsökas om ens misstankar om glutenintolerans inte får gehör.
– Om man misstänker att man är glutenintolerant söker man i första hand vård på vårdcentralen. Får man ingen klarhet där, om misstanken om sjukdomen kvarstår eller om läkarna är osäkra bör du be om att få komma till en specialist. En läkare borde inte utesluta glutenintolerans utan en komplett undersökning. Att få komma till en specialist kräver att man ligger på själv, och det är väl där problemet ligger.
När en person med celiaki får i sig gluten blir tunntarmen inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. Obehandlad glutenintolerans kan i förlängningen leda till flera allvarliga sjukdomar.
– Celiaki är oftast väldigt farligt eftersom det finns en hel del följdsjukdomar. Det finns till exempel ett starkt samband mellan obehandlad glutenintelorans och tjocktarmscancer.
Bengt Fasth menar att många bär på sjukdomen utan att veta om det.
– Man brukar säga att det är ungefär tre procent av Sveriges befolkning som har celiaki, varav 1,5 procent som vet om det. Det är alltså fler som har celiaki än diabetes, med andra ord är det en folksjukdom. Jag själv var glutenintolerant i femton år utan att veta om det. Det är en ärftlig sjukdom så finns den i familjen är det en god idé att kolla upp om man själv har den. Då bör man gå till en läkare och få saken ordentligt utredd, jag avråder från självtester eftersom dessa kan vara missvisande.