De östgötska kongressombuden hör till dem som drivit krav för en mer jämlik skola.
– Det har blivit ett väldigt tydligt resultat. Jag upplever att vi verkligen kan känna att vi åker härifrån med en vässad skolpolitik, säger Teresa Carvalho (S), kongressombud från Norrköping.
– Det tycker jag känns himla bra, för skolan har verkligen blivit segregerad, säger hon och talar om en pusselbit för att få ihop samhället.
Kraven i förhandlingarna handlade om en förändring av systemet med skolpengar för att komma tillrätta med den ojämlika resursfördelningen, och om reformer för att motverka segregationen inom skolvärlden.
– Det senaste decenniet har blandningen på svenska skolor minskat och den svenska skolan har blivit allt mer ojämlik. Därför är jag glad att kongressen gått på den östgötska linjen och beslutat att se över systemen med skolpeng för att styra resurserna efter behov, säger Teresa Carvalho.
– För att komma tillrätta med segregationen har kongressen också kunnat enas kring att grundprincipen ska vara att alla skolor ska ha gemensamt ansökningsförfarande där kötid ska inte vara ett urvalskriterium.
– Vi måste se till att elever från olika bakgrunder möts i skolan. Det är så vi håller ihop Sverige och skapar en kunskapsskola värd namnet, säger Teresa Carvalho.