Cancersjuka tvingas vänta på behandling
NORRKÖPINGDen som har drabbats av cancer kan i dag tvingas vänta på en tid för strålningsbehandling i många veckor. - Läget är bekymmersamt. Vi saknar utbildad personal. Det säger Håkan Rydberg, chef för strålbehandlingsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.
- Vi är i samma situation som sjukhusen i Stockholm även om väntetiderna här inte är lika långa, säger Håkan Rydberg.
Socialminister Lars Engqvist överväger nu en ökad statlig styrning och en nationell plan för cancersjukvården och dessutom att staten måste ta ett ansvar för både finanser och personaltillgång.
Det är en tanke som välkomnas av Bo Nordenskjöld, ordförande för Svensk onkologisk förening och professor vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han säger till TT att han tycker att det är horribelt att man har haft patienter som har väntat upp till tio veckor på strålbehandling.
<b>Stort område</b>
Cancerpatienter i Norrköping remitteras till Universitetssjukhuset, US, i Linköping. Och det är de inte ensamma om. Strålbehandlingsavdelningen på US ska kunna erbjuda hjälp i ett upptagningsområde med 960 000 invånare.
- Vi får ungefär 1 500 nya patienter varje år, säger avdelningschefen Håkan Rydberg.
Patienterna i Linköping prioriteras i tre grupper där den som riskerar att kvävas eller bli förlamad inom något dygn på grund av en tumör kommer först medan kvinnor som har opererats för bröstcancer och som får strålbehandling för att minska risken för återfall får vänta längst. En månads väntetid är målet för dessa, men så ser det inte ut i dag.
- Än så länge klarar vi att hålla väntetiderna nere för de sjukaste patienterna. Men de som ska få strålningsbehandling som en extra säkerhetsåtgärd kan få vänta mellan sex och åtta veckor. Det är inte farligt medicinskt sett, men det innebär en enormt psykiskt stress för patinten, säger Håkan Rydberg.
<b>Fem lediga jobb</b>
Just nu finns fem lediga tjänster på strålbehandlingsavdelningen på US. Det saknas specialutbildad personal, såsom sjuksköterskor med inriktning mot strålterapi.
- Sjukhusen i Sverige slåss om de utbildade som finns, säger han.
- Men självklart handlar kötiderna också om pengar. Hade vi haft gott om pengar hade fler kanske ansett att det var värt att specialutbilda sig, säger Håkan Rydberg.
<b>Jobbigt i sommar</b>
I sommar kommer det att bli extra bekymmersamt på strålbehandlingsavdelningen.
- Vi kommer bara att vara halva styrkan då och tvingas stänga ner någon strålkanon, säger han.
Håkan Rydberg ser ingen ljusning längre fram. Om några år kommer det snarare att bli en ännu jobbigare situation.
- Flera i personalen har passerat 60-årsstrecket och i dag kan jag inte se att det finns tillräckligt med utbildade som kan ersätta dem, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!