Cancerpatienter till regionen

Sköterskebristen gör att Region Östergötland tar emot alltfler utomregionala patienter på den kirurgiska kliniken på US i Linköping.

Flera opereras. Region Östergötland tar emot alltfler utomregionala patienter. Sköterskebristen är en av orsakerna.

Flera opereras. Region Östergötland tar emot alltfler utomregionala patienter. Sköterskebristen är en av orsakerna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

NORRKÖPING2015-04-07 07:00

Norrlands universitetssjukhus har fått stänga flera avdelningar i Umeå och förmår inte längre att operera alla sina patienter. Flera av dessa har istället skickats till Linköping för operation, då Region Östergötland har korta väntetider och klarar sina operationer inom övre gastro, det vill säga cancertumörer i bukspottkörteln och levern, inom 21 dagar.

– Det här började under senhösten 2014, när flera patienter kom från region Skåne, Västra Götaland och Landstinget Västernorrland, säger Conny Wallon, verksamhetschef vid den kirurgiska kliniken på US.

Wallon berättar att Region Östergötland under flera år har arbetat med att få ner väntetiderna och nu klarar målen både vad gäller kvalité och väntetid, när det gäller flera cancersjukdomar.

– Bröstcanceroperationerna klarar vi inom 17 dagar och övre gastro-sjukdomar inom 21 dagar. Sedan finns det sjukdomar som inte är lika akuta och de klarar vi i regel inom 60 dagar. Även om det finns enstaka patienter som tvingas vänta, konstaterar Conny Wallon.

Det är inte bara sköterskebristen som är orsaken till att patienter skickas över landet för att opereras, utan också en viljestyrning från politiskt håll om att koncentrera avancerade ingrepp till olika centrum i Sverige, enligt Conny Wallon.

– Tanken bakom detta är att det blir bättre för patienterna, när de får ett strukturerat omhändertagande, säger Conny Wallon.

Enligt Wallon är sjukvården i Sverige redan på väg hit, när personal vid olika sjukhus tillåts att fokusera på en sak.

– Då blir de duktiga på detta och når goda resultat, säger Wallon.

Region Östergötland gör samma sak och skickar iväg regionens patienter till landsting/regioner för ingrepp som inte kan klaras av på hemmaplan.

– Det är ett nollsummespel. Regionen får inkomster för de utomregionala patienterna men samtidigt får vi betala när vi skickar iväg våra egna patienter till andra regioner, säger Wallon.

Enligt Conny Wallon motsätter sig inte heller patienter att skickas över landet får att få vård.

– Det har gjorts flera kontroller med patientföreningar, där det har framkommit att det viktigaste är att patienterna får den bästa vården, säger Conny Wallon.

Han betonar att eftervården ges av de lokala sjukhusen, som finns där patienterna bor.

– I år opererar vi 80-90 östgötska patienter med levercancer och 70-80 patienter som bor utanför länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om