Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Caféet som ska lära nyanlända svenska språket

Ett nytt språkcafé ska bidra till att nyanlända i Norrköping snabbare ska komma in i det svenska språket.

Viveka Tjälve, präst, Wael Korkis, projektledare och Natasha Innab, språkvolontär.

Viveka Tjälve, präst, Wael Korkis, projektledare och Natasha Innab, språkvolontär.

Foto: Annelie Tollerå

Norrköping2023-03-26 12:00

På utsidan kanske det varken syns eller hörs, surret på olika språk, men i tillbyggnaden vid Matteus kyrka vid Folkparken i centrala Norrköping har ett nytt språkcafé just rullat igång verksamheten.

Projektet är ett samarbete mellan Sensus och Svenska kyrkan och den första träffen nyligen lockade ett 20-tal personer för fika och svenskalektioner, de allra flesta på plats var kvinnor av ukrainsk härkomst. 

Wael Korkis, anställd vid Sensus och legitimerad lärare, har tagit initiativ till projektet. Han har länge brunnit för att lära ut svenska språket till nyanlända och han är också van vid liknande verksamheter sedan tidigare.

– Tanken med verksamheten är att den är öppen för alla, oavsett ålder och att det är något som går utöver skolan, säger Wael. Här kan man komma för att konversera och få praktisk övning, vilket är just vad man behöver när man lär sig ett nytt språk.

Den här första dagen med språkcaféet assisteras han av prästen Viveka Tjälve och språkvolontären Natasha Innab, den senare översätter så att alla i lokalen förstår och kan känna sig välkomna.

Caféet drivs som en öppen verksamhet där man kan komma och gå efter behov, en gång i veckan, på onsdagar. Man håller till i den nya Matteussalen som är handikappanpassad och har plats för ungefär hundra personer samtidigt.

Just i de norra delarna av staden, där kyrkan ligger, bor det många människor av utländsk härkomst så det är nog ingen dum idé att ha träffarna här.

– Det är jätteroligt att få öppna upp kyrkans lokaler för den här typen av verksamhet, säger prästen Viveka Tjälve. Det känns viktigt och är precis vad kyrkan ska kunna möjliggöra.

Meningen är fortsättningsvis att en diakon från församlingen ska besöka språkcaféet regelbundet och två gruppledare från Sensus – George Malki och Valentyna Polovko – leder språkträningen. 

Arrangörerna söker dessutom volontärer som vill hjälpa till med att konversera på svenska språket under lättsamma former.

– Om man känner att man har möjlighet att hjälpa till får man gärna höra av sig, säger Wael. Det är jätteroligt att vi är igång nu och att intresset verkar vara så stort för språkcaféet.

Wael Korkis, projektledaren, kommer från Sensus, ett studieförbund som bildades 2002 genom samgående mellan KFUK-KFUM:s studieförbund och Sveriges Kyrkliga studieförbund.

Två år senare uppgick Tjänstemännens Bildningsverksamhet i Sensus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!