Region Östergötland har infört ett system där patienten själv kan provta och hantera sin sjukdom från hemmet. Det kan handla om sjukdomar som exempelvis astma, KOL, diabetes, hjärtsvikt och havandeskapsförgiftning. När gränsvärdet på provtagningen avviker "varnar" systemen och vårdpersonal kopplas in.
Det här ska innebära ökad trygghet och egenmakt för patienterna samt avlastning för vårdpersonal. Centerpartiet har dock uppmärksammat att få patienter får tillgång till det här, endast 700 enligt den senaste siffran. Man pekar på att en verksamhet behöver ha åtminstone 100 patienter på egenmonitorering för att det ska bli positiva personaleffekter.
C har nu lagt nämndinitiativ i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) samt regionstyrelsen (RS). Man vill ge i uppdrag till regiondirektören att "skapa förutsättningar för implementering av egenmonitorering i större skala (...)".
– Det finns kliniker som har en enda patient som egenmonitorerar och det blir visserligen en vinst för den patienten men då blir det arbetskrävande för vården. Verktyget finns att tillgå för alla kliniker i Östergötland och vi vill att man ska använda det här i större utsträckning för patienterna och personalens skull, förklarar Kerstin Sjöberg (C), ledamot i RS och HSN som tillägger att det gäller patienter som vill ha det och där det är lämpligt.
– Det finns en stor potential i det här så vi trycker på från vårt håll för att det här ska spridas hos våra kliniker.