Vid kommunstyrelsens sammanträde nyligen behandlades ett medborgarförslag som handlar om att införa en krisrutin vid suicid. Ett förslag som röstades ned av majoritetspartierna M, KD, L och SD.
Förslagsställaren ville att Norrköpings kommun ska införa krisrutinen Emma för stöd och hjälp till anhöriga efter ett inträffat självmord. Rutinen har utarbetats med anhörigas behov i centrum och utgår från kommunens befintliga resurser, polis, vårdinrättning, socialtjänst och elevhälsa.
Rutinen tillämpas i Stockholms kommun.
– Jag tycker det är olyckligt att de styrande partierna väljer att ge Norrköpingsborna signalen att inte vilja verka för att införa en rutin som skulle hjälpa och stödja anhöriga i en situation där de förlorat någon på grund av suicid. Ett inträffat suicid är för de anhöriga på flera sätt en mycket påfrestande situation och det är viktigt att samhället direkt ställer upp och erbjuder hjälp och stöd. För det behövs en färdig rutin som kan aktiveras så fort ett suicid inträffar, säger Christian Widlund (C).
Majoritetspartierna hänvisar sitt beslut till att kommunfullmäktige har antagit en riktlinje för suicidprevention, en riktlinje som antogs i höstas.
– Det är jättebra att kommunen har den här riktlinjen. Men att arbeta proaktivt för att förhindra att suicid inträffar och att arbeta reaktivt med de anhöriga och kunna ge hjälp och stöd när ett suicid de facto har inträffat är olika saker, säger Christian Widlund.
– Vi har gjort ett gediget arbete med det suicidpreventiva arbetet och har en riktlinje som vi har jobbat med och som vi nu genomför. Vårt uppdrag till varje kontor är att ha ett suicidpreventivt arbete, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).
Enligt Sjöberg ser man även behovet av stöd till efterlevande. Kontoren har olika rutiner kring den här frågan, om det finns behov av något gemensamt får man återkomma till, menar Eva-Britt Sjöberg. Frågan lyfts nu i samordningsgruppen för det suicidpreventiva arbetet.
Att det blev nej till medborgarförslaget berodde inte på att det inte var bra, utan att man inte vill binda upp sig för just den här modellen, framhåller hon.
– Anledningen till avslaget är inte att förslaget inte är bra, utan att vi inte bara kan rakt av tänka att det här är det enda arbetssättet, säger Eva-Britt Sjöberg.