Byggnads ställer högre krav på arbetsmiljön

NORRKÖPING
En ny lagstiftning för ett centralt system att kartlägga skador. Högre krav på de som låter uppföra byggnads- eller anläggningsarbete vad gäller arbetsmiljön.
Dessa två motioner har Bygg 9:an i Norrköping lagt fram till Svenska Byggarbetarförbundets kongress.

Norrköping2002-06-11 00:00
- Arbetsmiljön är en viktig fråga inom byggarbetsbranschen, säger Lars Karlsson, ordförande på Bygg 9:an.
Den 13 - 16 juni håller Svenska Byggnadsarbetarförbundet sin trettionde kongress i Stockholm. 117 ombud samlas från hela Sverige och från Bygg 9:an i Norrköping deltar 6 ombud.
Kongressen ska bland annat ta ställning till de 284 motioner som strömmat in från hela landet. Bygg 9:an i Norrköping har bidragit med två motioner. Båda handlar de om byggnadsarbetarnas arbetsmiljö. Ett ämnesområde som är mycket aktuell för den olycksdrabbade branschen.
- Arbetsmiljön är så hårt påpassad med hård utslagning och korta stressiga byggtider. Det är därför arbetsmiljön är en så central fråga i byggarbetsbranschen, förklarar Lars Karlsson, ordförande i Norrköping.
Få byggarbetare kan gå i pension vid 65 års ålder. Förtidspensionering är ett vanligt faktum på grund av den kroppsligt tunga och olycksdrabbade arbetsmiljön.
Den första motionen som lagts fram av Bygg 9:an är ett förslag att de som låter uppföra byggnads- eller anläggningsarbete måste känna till de skyldigheter som de har vad gäller arbetsmiljöfrågor för byggnadsarbetarna. Förbundsstyrelsen har i sitt utlåtande kommenterat att motionen redan är besvarad. Utfallet i kongressen är alltså inte givet, den kan gå igenom men också avslås. Den andra motionen har dock fått ett bifallande utslag från förbundsstyrelsen. Den innebär att alla företagshälsor genom lag skulle vara tvingade att rapportera hälsotillstånd och uppkomna skador till ett centralt register.
- Genom ett centralt register kan man få fram en klar bild över vilka skador som uppkommer inom yrket och på så sätt utforma nya hjälpmedel, säger Lars Karlsson.
Om motionerna går igenom avgörs först i kongressen i juni, men Lars Karlsson är hoppfull vad gäller ett centralt register.
- Genom förbundsstyrelsens bifall kan det bara få ett positivt utslag i kongressen, förklarar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om