Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byggbranschen: "2023 kommer att vara ett jättetufft år"

Ökade materialkostnader, cementkrisen, inflation och höga energipriser. 2023 blir ett tufft år för byggbranschen. Det stod klart vid Byggdagen i Flygeln. Men de stora, långa projekten i Norrköping löper på.

"Vi har sett otroliga ökningar när det gäller priser", sa Anna Ryberg Ågren, vd för paraplyorganisationen Byggmaterialindustrierna, vid Byggdagen i Flygeln i Norrköping.

"Vi har sett otroliga ökningar när det gäller priser", sa Anna Ryberg Ågren, vd för paraplyorganisationen Byggmaterialindustrierna, vid Byggdagen i Flygeln i Norrköping.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-10-27 06:45

Cirka 350 personer, varav många från bygg- och anläggningsbranschen, kom till 25-årsjubilerande Byggdagen, som anordnas av Norrköpings kommun och Byggföretagen, i Flygeln på tisdagen.

– Just nu är det lätt att bli lite negativt sinnad när man läser tidningar och lyssnar på radio och tv. Det finns ganska många orosmoln där ute. Det är krig, inflation, räntehöjningar, energikris – och allt detta kanske kommer att putta över oss i en lågkonjunktur, sa moderatorn Johanna Palmér.

– Vi ser att 2023 kommer att vara ett jättetufft år för vår bransch, men vi tror att redan 2024 kommer det att bli lite ljusare, sa Lotta Nordesjö Dahm, bransch- och föreningsansvarig vid Byggföretagen. 

Bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar i landet krymper med nästan tio procent under 2023 enligt Byggföretagens nya konjunkturprognos.

– Vi har sett otroliga ökningar när det gäller priser, sa Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, som talade om just byggmaterial.

Rysslands anfallskrig påverkar, då Ukraina är en stor exportör av stål. Cementkrisen är kopplad till diskussionen om brytningen i Slite på Gotland.

Näringslivsdirektör Joakim Ljungqvist hade en positiv approach och talade om en framtidstro i Norrköping och stora samhällsbyggnadsprojekt, som Inre hamnen, Ostlänken och Butängen. 

undefined
"Vi tittar hela tiden på alla nya entreprenader och ser hur prisutvecklingen blir", säger Gunnar Cederberg, avdelningschef för strategi och exploatering vid samhällsbyggnadskontoret.

Gunnar Cederberg är avdelningschef för strategi och exploatering vid samhällsbyggnadskontoret.

Energipriser, råvarupriser och inflation, hur tror du att det kommer att påverka byggnation i Norrköping framöver?

– Jag vet ju inte hur, men det kommer att påverka på något sätt, det är jag ganska övertygad om. Vi tittar hela tiden på alla nya entreprenader och ser hur prisutvecklingen blir, när priserna går upp nu. Vi har sett det på vissa material, som stål till exempel, men annars, än så länge, ligger det ganska stabilt, säger Gunnar Cederberg.

På frågan om byggen i Norrköping stoppats svarar Cederberg nej, men tillägger att man kan märka en viss försiktighet hos vissa byggherrar och att en del skjutits fram. Något hot mot exempelvis Inre hamnen finns inte, försäkrar han.

– Etapp 1 rullar på. Sedan får vi se vad som händer med etapp 2 som kommer härnäst.

undefined
Ett av de stora byggen som kommer i Norrköping är Kriminalvårdens nya anstalt i Klingstad.

Det är mycket på gång i Norrköping, som Syltenområdet, nya anstalten och förstås Ostlänken, visade en dragning som Cederberg hade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!