Byggarbetare går miste om miljoner i försäkringspengar
NORRKÖPINGMånga byggnadsarbetare går miste om stora summor pengar i försäkringsersättning varje år då de inte anmäler arbetsskador de råkat ut för. Peter Kennerfalk, från Byggnadsarbetareförbundets avdelning 9, har undersökt byggnadsarbetarnas kunskaper om försäkringssystemet. - De går miste om miljontals kronor varje år, säger han.
Undersökningen är initierad av förbundet. Anledningen är att försäkringsbolag har sett att byggnadsarbetare är sämre än de flesta andra yrkesgrupper på att ta ut de pengar de har rätt till.
- Och då måste det verkligen vara dåligt eftersom försäkringsbolagen har reagerat.
<b>Flera fall</b>
Av de 300 tillfrågade personerna var det 160 som förmodligen har rätt till ekonomisk ersättning. De fallen har nu överlämnats till Byggnads försäkringsråd som har fått många fall att arbeta med efter Peter Kennerfalks undersökning.
Han tror själv att en orsak till att så få skador anmäls är attitydfrågan.
- Det här är en mansdominerad bransch med tuffa attityder. Om en snickare sågar sig i tummen plåstrar han om sig och fortsätter att arbeta. Det hör till arbetet att bli skadad.
- En plåtslagare sa till mig att om han skulle anmäla allt han var med om skulle arbetsgivaren tro att han var väldigt klumpig.
<b>Information finns</b>
Peter Kennerfalk vill få arbetarna att inse vikten av att anmäla en skada oavsett hur liten eller stor den är.
- Hur många snickare har inte tagit ett kliv rakt ut i luften när de glömt vilken av typ av bock de står på och missat att stegen var på andra sidan. Hade detta anmälts hade vi kunnat kräva bockar som har steg åt båda håll för länge sedan.
- Man har rätt till försäkringsersättning vid småskador också. Och många missar den ersättning de har rätt till för exempelvis ett ärr de har fått efter en skada, säger han.
Under början av det här året har Peter Kennerfalk träffat tio procent av de 300 arbetarna för att ställa fördjupningsfrågor
- Informationen om försäkringsfrågor finns men de tar den inte till sig, konstaterar han.
Han har också upptäckt att arbetsgivarna är dålig informerade eller dåliga på att själva informera sina anställda. De uppfyller inte de krav de är skyldiga att följa.
- Det var endast på ett fåtal av de företag jag besökte där det verkligen fungerade.
Peter Kennerfalk har nu lämnat sin rapport till förbundet och med den också två olika förslag.
- Först och främst måste vi arbeta med attitydfrågan och det är bara vi byggnadsarbetare själva som kan rätta till den.
- Det här är viktigt eftersom det är grabbarnas plånböcker det slår emot. Vi måste få dem att inse det.
Ett annat förslag är att skyddsombuden ska få utbildning i försäkringsfrågor.
- Det är lättare för den enskilde medlemmen att ta kontakt med skyddsombudet som oftast är en arbetskamrat, säger Peter Kennerfalk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!