"Byggandet går för fort"

Det byggs för fort och kemikalierna är för många i dagens byggnader. Därför blir det problem med inomhusmiljön i många skolor.

Miljökonsulten Bengt Dahm har många synpunkter kring dagens byggande. Han menar att det  går för fort .

Miljökonsulten Bengt Dahm har många synpunkter kring dagens byggande. Han menar att det går för fort .

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2015-04-02 07:00

– Det går inte att bygga ett hus på en kvart men i dag är det penningen som styr. Det säger Bengt Dahm, som är kemist och har arbetat med problem i inomhusmiljön sedan 70-talet. I dag arbetar han som konsult över hela Sverige och har blandat anlitats av Norrköpings kommun när det gäller Bråviksskolan.

De skolor och förskolor som byggdes på 70-talet kan i dag generera problem med mögel och fukt. Det kan kommunerna åtgärda, men skolorna som byggs i dag har främst problem med material som inte fungerar tillsammans och som först efter flera år kan ge elever och personal hälsoproblem. Då har garantitiden dessutom gått ut, konstaterar Bengt Dahm.

– När folk får problem med sina slemhinnor, näsan och ögonen rinner, då vet jag nästan med en gång att det handlar om någon kemisk process, säger han.

För det är vad som kan hända när byggaren limmar golvmattan med ett för vått lim på ett för tätt underlag, som en snabbtorkande betong, enligt Bengt Dahm.

– Man tror att det är torrt men det uppstår ändå en nedbrytning. Det är ett jätteproblem i dag, när hus byggs. Byggaren följer sina anvisningar och gör rätt men det blir ändå fel, eftersom det handlar om kemiska processer och vilken byggare eller golvläggare har kunskap om dessa processer?

Mattproblemet skulle enligt Bengt Dahm kunna lösas genom att mattan istället häftlimmas, vilket ger vattendelen i limmet möjlighet att dunsta en stund.

– Men då frångår golvläggaren sina anvisningar och då gäller inga garantier, eftersom mattan måste sitta fast när han är färdig med jobbet, säger Bengt Dahm.

De hälsoproblem som många elever och personal upplever på sina arbetsplatser, har enligt Bengt Dahm sin grund i en stark byggindustri som inte vill se något skärpt regelverk, beställare som ser för mycket till tidsaspekten och inte minst för att det inte finns någon som tar ansvar för helheten. Människor har samtidigt också blivit känsligare, i sin iver att skapa en bättre miljö enligt Bengt Dahm.

– Oerhörda mängder med skattepengar görs av med, när alla inblandade bara skyller på varandra, säger Bengt Dahm.

Han anser även att arkitekter har fått en alldeles för stor roll i byggprocessen.

– För dem är färgsättning, mönster och att mattorna är ljuddämpande viktigast. Men de har för dålig materialkännedom, säger Bengt Dahm.

Bengt Dahm anser att Norrköpings kommun är något av ett föredöme, med sin försiktighetsprincip om att inga elever får utsättas för en dålig inomhusmiljö.

– Kommunen mörkar inte, utan allting kommer upp på bordet, konstaterar Bengt Dahm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om