Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byggakuten vill ha fler lägenheter

Sluta stapla krav på varandra och bli bättre på att se situationen ur byggföretagens synvinkel, föreslår Byggakuten i sin första rapport till kommunen. Målet är att korta ner tiden från idé till färdigt bostadshus.

Robert Tenselius (M) och Mårten Arnberg (S) utgör Byggakuten, ett projekt för snabbare bostadsbyggen i Norrköping.

Robert Tenselius (M) och Mårten Arnberg (S) utgör Byggakuten, ett projekt för snabbare bostadsbyggen i Norrköping.

Foto: Henrik Norling

Norrköping2013-06-29 07:48

I dag kan det ta uppemot två år från det att nya bostäder börjar planeras till dess att de är färdigbyggda. Mårten Arnberg (S) och Robert Tenselius (M) tror att den tiden kan halveras med rätt åtgärder.

– Det tar för lång tid i Norrköping i dag, säger Mårten Arnberg (S).

Ett stort problem är att processer som detaljplan, mark- och exploateringsavtal och bygglov inte sker parallellt i dagsläget.

– Genomsnittstiden förra året för en detaljplan var 22 månader, man kan tycka att ett bygglov borde gå att ordna under den tiden, säger Mårten Arnberg.

För många krav

En annan stoppkloss i sammanhanget är mängden krav som ställs på ett företag som vill bygga bostäder.

– Vi har en ovana att stapla krav på varandra. Rimliga krav var för sig, men tillsammans blir det för mycket för byggarna, säger Mårten Arnberg (S).

Exploateringskraven han syftar på kan vara allt från flytt av elledningar och bevarande av miljö till byggen av bullerplank och nya cykelvägar. Generellt sett står byggherren för kostnaderna för sådana tillägg, det enda som hindrar kommunen från att gå in och hjälpa till är resursbrist.

– Kommunen måste bli bättre på att se ekonomin ur byggarnas synvinkel, menar Mårten Arnberg.

Läs mer i lördagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om