Butiksägare åtalas för bokföringsbrott och oredlighet mot borgenär
NORRKÖPINGEn 48-årig Köpingsbo som drivit en butik i Norrköpings kommun åtalades på fredagen för bokföringsbrott och oredlighet mot borgenär.Han misstänks ha struntat i bokföring under de åtta månader han drivit butiken. Och dagen före konkursansökningen förde han över 63.500 kr till ett annat företag.
I februari 1999 såldes bolagets samtliga aktier till den 48-årige Köpingsbon för 200.000 kr - trots att 14 av de totalt 214 aktierna ägdes av sex andra ägare.
48-åringen skulle enligt överrenskommelsen betala halva summan direkt och resten i fem omgångar, men endast en avbetalning på 20.000 gjordes.
<b>Miljonskulder sedan tidigare</b>
Köparen var välkänd hos kronofogden och skattemyndigheten i Västerås. Av registerutdrag från Kronofogdemyndigheten som senare gjorts framgick att mannen har miljonskulder. Han har varit registrerad som styrelseledamot i 26 aktiebolag sedan 1994, enligt åtalet.
Butikspersonalen berättar i polisförhör att alla kvitton och fakturor låg i en oreda inne på kontoret.
För de åtta månader som 48-åringen drev butiken saknas bokföring och kassaredovisning. Det har försvårat möjligheterna att återvinna pengar som betalats ut.
48-åringen uppger att butikens inkråm såldes till en Sundsvallsbo några dagar senare och att bokföringen skedde i hans bolag. Men Sundsvallsbon uppger att han inte har kvar några köpehandlingar och inte vet något om butikens drift. I förhör berättar han att han skrev på kontraktet mot två flaskor sprit på krogen.
Enligt 48-åringen skulle Sundsvallsbon betala den ursprungliga ägaren de pengar för butiken som han inte hade fått. 48-åringen köpte tillbaka inkråmet i butiken i juli samma år, säger han i förhör.
<b>Ingen försäljning skedde</b>
Men enligt konkursförvaltaren har ingen riktig försäljning skett till Sundsvallsbon, utan 48-åringen har hela tiden företrätt verksamheten. Hyresavtalet har hela tiden stått kvar på det gamla bolaget och ingen i butikspersonalen har hört talas om någon försäljning.
En tid före konkursbeslutet i december 1999 hade leveranserna till butiken stoppats och den hade ont om färskvaror. Inte mindre än nio ansökningar om betalningsförelägganden kom från leverantörerna under den tid som 48-åringen drev bolaget.
Den dag bolaget försattes i konkurs i oktober 1999 uppgick skulderna till närmare 1, 5 miljoner kronor.
Men någon dag innan konkursansökningen lämnades in förde 48-åringen över sammanlagt 63.500 kr till ett annat företag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!