Bussar som håller måttet
NORRKÖPING? Bussen kan man åka med. Om man kan ta sig ombord?.Under den parollen demonstrerade DHR i går över hela landet.Utom i Norrköping. Här går det nämligen alldeles utmärkt att ta sig på bussarna, även om man sitter i rullstol.
Toppen att det fungerar så bra att åka buss, tycker Monica Svensson. Men det har vi i DHR kämpat hårt för. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Lite orolig var hon när hon väntade på bussen hemma i Vilbergen.
? Vi är många som inte har vågat åka buss, säger hon. Många av våra medlemmar har dålig erfarenhet.
Monica Svensson berättar om busschaufförer som inte låtit rullstolsburna åka med och som inte vetat hur man fäller ner rampen.
Det verkar dessbättre höra till det förgångna. När Monica Svensson och Folkbladet åker buss och spårvagn är bemötandet hur vänligt som helst. Okej, om vi ska vara helt ärliga kanske den första kvinnliga busschauffören inte ser så där väldigt överlycklig ut när hon får lämna sin plats och fälla ner rampen.
Desto gladare och trevligare är Bosse Lindroth på hemvägen. Han skojar med Monica när han fäller ner rampen. Sedan hjälper han henne att vända ?elmoppen? och binda fast den så den inte ska glida fram och tillbaka när han kör.
? Nu jobbar jag som trafikledare och kör inte buss så ofta, berättar han. Men totalt sett är det inte många rullstolsburna som åker buss. De flesta åker nog spåvagn. Med en vanlig rullstol kan de ta sig in i låggolvsvagnarna med ett litet skutt. De behöver inte ens rampen.
Pressat schema
Busschaufförerna har ett pressat tidsschema. Att gå ifrån förarplatsen för att fälla ner rampen tar extra tid.
? Men den som sitter i rullstol kan ju inte vänta på nästa buss för att vi är stressade, säger Bosse Lindroth. Däremot vore det bra om man kunde vinka när den buss eller spårvagn man vill åka med kommer. Annars är det svårt för chauffören att veta, eftersom många olika linjer stannar på samma hållplats.
Bussen har bara plats för en rullstol eller en barnvagn. Frågan är vem som får åka med om det står både en rullstolburen och en mamma med barnvagn vid samma hållplats.
? Alla har lika stor rätt att åka, säger Bosse Lindroth. Men om mamman har barnet i en kärra kan man kanske föreslå att vi viker ihop kärran, så får båda plats. Det gäller att vara smidig och att hitta lösningar.
Med spårvagnens nya låggolvsvagn är det inga problem för Monica att komma in.
? Det var faktiskt bättre än bussen, konstaterar hon. Men kanske att det är lite bättre plats på bussarna.
EU kommer snart med direktiv som säger att utrymmet för en rullstol i bussen eller spårvagnen ska vara 75 cm brett och 130 cm långt.
? Det är det här, säger Monica och ser sig omkring.
Svårt åka tvåan
De gamla spårvagnarna kan inte ta ombord någon rullstol. Så den som vill åka linje två får problem. De gamla vagnarna trafikerar främst den linjen. Där kommer en låggolvsvagn ungefär en gång i timman. Alla turer med låggolvsvagnar är markerade med ett grått fält i tidtabellen.
Efter att ha provåkt både buss och spårvagn är Monica mycket nöjd med Norrköpings kollektivtrafik.
? Men vi inom DHR har kämpat hårt för det här, säger hon. Vi har haft en arbetsgrupp som legat på och som haft möten med kommunen och Östgötatrafiken. Utan den undrar jag om det varit så här bra.
Monica Svensson kör ofta egen bil. Annars åker hon färdtjänst.
? Men det här ger en helt annan frihet. Med färdtjänsten måste jag planera långt i förväg och man vet ändå aldrig riktigt när bilen kommer och när man kan åka hem.
Även om Monica Svensson är nöjd med stadstrafiken påpekar hon att landsortsbussarna fortfarande saknar ramper. Den som sitter i rullstol och vill åka utanför stadsgränsen är alltså hänvisad till färdtjänst.
? Tänk vad det skulle underlätta för många äldre och rörelsehindrade om de kunde ta bussen istället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!