Under den psykiatriska veckan som just nu pågår i Norrköping med omnejd, föreläste Lena Liedholm, psykolog och Lars Widén, socionom, om det stöd som teamet kan ge till barn och ungdomar som har drabbats av självmord i familjen.
– Vi har mött flera barn och ungdomar som inte har fått reda på sanningen om sina föräldrar. De har tvingats leva med en livslögn i många år, berättade Lars Widén.
– Vi har fått signaler från flera tonårstjejer som ville vara öppna med vad som hade hänt med deras föräldrar. Men då ville rektorerna på deras skolor att de inte skulle berätta att det var självmord, konstaterade Lena Liedholm.
Så tabut kring självmord är fortfarande starkt, enligt Lars Widén.
– Detta gör också att när familjen drabbas, så är man osäker på hur mycket man ska säga till sin omgivning, till kompisarna i skolan och personalen på förskolan, konstaterade Lars Widén.
I Sverige är det 500-600 barn och ungdomar som varje år förlorar en förälder genom självmord. Ofta men inte alltid ligger det en depression bakom, även om det kan finnas andra orsaker som utlöser självmordet, enligt Lars Widén.
Barntraumateamet finns med som stöd och samtalspartner i familjen vid självmord. Teamet betonar hur viktigt det är att lämna dödsbud till barnet så att barnet förstår vad som har hänt men också att använda rätt ord och säga självmord om det som har skett.
Det är också viktigt att barn/ungdomar ges möjlighet att ta avsked av den avlidne föräldern.
– Forskning visar att barn som får ta avsked från sin avlidna förälder inte i lika höga grad känner overklighetskänslor. Avskedet förhindrar också barns fantasier och stimulerar känslomässiga uttryck. Det blir tillåtet att reagera. Dessutom ges hela familjen en gemensam upplevelse vid avskedet, som familjen senare kan prata om konstaterade Lars Widén.
Läs hela artikeln i dagens tidning