90 elever inom vuxenutbildningens gymnasieprogram inom barn och fritid hade annars riskerat att stå med en halvfärdig utbildning vid årsskiftet, på grund av en rättsprocess, efter en överklagad upphandling.
– Vi kunde inte låta det hända, säger Pernilla Ljung, enhetschef för vuxenutbildningen.
Bakgrunden är att vuxenutbildningen vid Norrköpings kommun tidigare i år stod inför en större upphandling av gymnasiekurser, något som sker med fyraårsintervall. Upphandlingarna har skötts av kommunalförbundet Upphandlingscenter. Sju av kurserna är upphandlade och klara, men fyra har hamnat i rättsprocesser som nu befinner sig i olika faser.
– Från och med den första januari måste kurserna rulla. Men rättsprocesserna kan komma att pågå en bra bit in i nästa år.
I tre av de fyra upphandlingarna, där man nu har hamnat i rättsliga processer efter överklaganden, kan vuxenutbildningen hantera situationen genom att bereda tillfällig plats i kommunens egen verksamhet.
Men i en av de fyra överklagade upphandlingarna, förlängning av gymnasieprogrammet barn och fritid, har man inte lyckats lösa problemet på det sättet.
– Där har vi valt att göra en direktupphandling med det företag som nu bedriver undervisningen om att de under rättsprocessen ska kunna driva undervisningen så att inga elever ska drabbas, säger Pernilla Ljung.
Det företag som nu bedriver undervisningen var också det företag som vann upphandlingen även denna gång, men en annan utbildningsaktör som också var med och tävlade om kontraktet har överklagat och delvis fått rätt i förvaltningsdomstolen. Den domen har i sin tur överklagats.
Lösningen med en upphandling av tillfälligt kontrakt för undervisningen strider mot lagen om offentlig upphandling. Något som såväl verksamhet som ansvariga nämndpolitiker är medvetna om.
– Det är klart att det naturligvis inte är optimalt, men vi kan bara inte svika nittio vuxna studenter som planerat sina liv efter att gå den här utbildningen. Det skulle kunna vara förödande för många av dem, säger Pernilla Ljung.
– Vi väljer medvetet att göra den här direktupphandlingen för att de inte ska drabbas. Det är vad man kallar en förmildrande omständighet. Det finns andra kommuner som har gjort på samma sätt, säger Teresa Carvalho (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Kommun riskerar ett vite på 100 000 kronor, något man tar för att eleverna ska kunna fortsätta sin utbildning.