Brutit mot lagen i 12 år

Den kommunala restaurangen och baren i Louis De Geer-hallen har sedan 2006 struntat i lagen om offentlig upphandling och istället köpt alkohol och mat för mångmiljonbelopp.

Louis De Geer - den kommunala restaurangen och baren har aldrig någonsin upphandlat vare sig mat eller dryck.

Louis De Geer - den kommunala restaurangen och baren har aldrig någonsin upphandlat vare sig mat eller dryck.

Foto: Thomas Möller

NORRKÖPING2018-11-23 18:00

– Vi har gäster med väldigt specifika önskemål, det är inte som en skola där man har samma verksamhet hela tiden, säger Liselotte Andersson, vd och restaurangansvarig för Louis De Geer Konsert & Kongress.

När Folkbladet ringer upp vice ordförande i styrelsen för Louis De Geer Konsert & Kongress, Jörgen Rundgren (M) blir det först helt tyst.

– Det har jag ingen kännedom om, men jag förutsätter att man följer lagen. Jag har inte haft anledning till att inte tro at det är så, säger Jörgen Rundgren.

Att man till exempel har köpt in starköl för 800 000 kronor per år i många år, utan att upphandla, är inget som du känner till?

– Det här måste jag kontrollera, men OM det är som du säger är det väldigt allvarligt inte bara för företaget utan för oss i styrelsen också. Vi borde ha kännedom om det och vi har ett fullständigt ansvar, säger Jörgen Rundgren.

Enligt Liselotte Andersson var det i våras som förre vd Magnus Nilsson tog tag i frågan.

– Vi håller på att titta på det här internt, det är ett arbete som påbörjades innan sommaren.

Men så slutade Magnus Nilsson hastigt och Liselotte Anderson har inte fångat upp det förrän nu.

– Vi ska ha ett möte med kommunens upphandlingsstrateg Björn Andrén för att få hjälp med att komma tillrätta med hur vi ska göra, säger Liselotte Andersson.

Hon menar att det är kundernas önskemål som ska tillgodoses och då är det korta ställtider som gäller.

– Det kan vara en konferens, som för ett tag sedan hade de ett eget avtal med Åbro så då var vi tvungna att servera det. Dessutom måste vi ta hänsyn till att det ska vara ekologiskt, närodlat och så vidare, säger Liselotte Andersson.

Men om en gäst eller en hel konferens bokar in sig, borde de inte få välja från det sortiment som finns, som är upphandlat?

– Det är det vi behöver få hjälp med - hur vi ska få upphandlingens långa ställtider att harmoniera med våra kunders korta ställtider, säger Liselotte Andersson.

Men om det här är ett problem för er, hur gör era branschkollegor då?

– En del har upphandlat, en del har sina restauranger på entreprenad, några kommunala har upphandling men ett väldigt smalt sortiment, säger Liselotte Andersson.

Hur mycket pengar rör det sig om totalt som ni handlat mat och dryck för under alla år som ni inte upphandlat enligt lagen?

– När det gäller summor vill jag inte gissa utan behöver ta hjälp av vår ekonomiavdelning, så det får jag återkomma om, säger Liselotte Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om