Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brukare fick inte byta blöja

Civilkurage hos en vuxenstuderande gjorde att flera missförhållanden upptäcktes på ett särskilt boende i Norrköpings kommun.

En vuxenstuderande anmälde missförhållanden som hon upptäckte på ett särskilt boende under sin praktik.

En vuxenstuderande anmälde missförhållanden som hon upptäckte på ett särskilt boende under sin praktik.

Foto: Rolf Jönsson

NORRKÖPING2015-06-16 13:00

Den vuxenstuderande gjorde praktik under handledning av en handledare. Under de två dagarna som praktiken pågick reagerade den vuxenstuderande på sin handledares bemötande och brister i omsorgen. Handledaren tillät inte en brukare som var trött att gå och lägga sig. Svaret som den vuxenstuderande fick var att om brukaren fick lägga sig, så skulle det störa matron hos de andra brukarna på avdelningen. Brukaren fick istället vänta en timme på att lägga sig och var mycket trött, ledsen och hade ont av sina trycksår.

När eleven undrade om de inte skulle ändra sängläge för brukaren, som hade trycksår, ansåg handledaren att detta var onödigt eftersom brukaren ändå skulle hamna på ryggen så småningom. När eleven föreslog att de kunde lägga en kudde under ryggen för att stötta upp ryggen, så avfärdade handledaren detta.

En annan brukare behövde hjälp med att komma i ordning för natten. När eleven upptäckte att inkontinensskyddet var blött och ville byta detta, ansåg handledaren att detta inte behövdes eftersom det inte fanns någon avföring i skyddet. Vid bytet av ett inkontinensskydd, som det var avföring i, följde eleven alla instruktioner för skyddsdräkt och handskar. Handledare påpekade att det var onödigt att använda handskar.

När eleven och handledaren stod utanför en brukares rum och dörren var öppen och brukaren fanns i rummet, så berättade handledaren hur krävande, jobbig och sur brukaren brukade vara.

En vecka senare berättade den vuxenstuderande eleven om sina upplevelser under praktiken för enhetschefen. Nu har Norrköpings kommun utrett händelserna, som inträffade i april i år och gjort en rapport om missförhållanden enligt lex Sarah.

Handledaren har varit inblandad i en liknande händelse i juli 2013. Då gjordes iakttagelserna av en vikarierande undersköterska. Det gällde då att handledaren inte hade följt gällande rutiner eller haft ett professionellt bemötande. Handledaren hade också en nedlåtande attityd mot vikarier. Enhetschefen hade ett samtal med handledaren om att dessa brister inte fick upprepas. Men det har nu skett igen. Den anställde har nu fått en skriftlig varning av Norrköpings kommun och kommer inte att få arbeta kvar om detta sker igen, säger Eva Abrahamsson, områdeschef för särskilt boende.

Av kommunens rapport framgår att flera av de anställda på boendet har arbetat där i 25- 30 år och därför har informella grupper uppstått, med små möjligheter till nytänkande och ifrågasättande av varandras arbete.

– Vi tar de här händelserna på största allvar inom hela vård- och omsorgskontoret. Vi ska också komma ihåg att det är ett tufft jobb, både psykiskt och fysiskt. Men i det här fallet handlar det inte om att personalen har varit underbemannad, säger Eva Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!