Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brottsplats Sverige

Utlandsfödda invandrare misstänks oftare för brott än både invandrare födda i Sverige och "rena" svenskar. Dock är skillnaden där i allmänhet mindre än den mellan t ex kvinnor och män. Eller mellan låg- och högavlönade. Det visar den med viss spänning emotsedda rapporten från Brottsförebyggande rådet.

NORRKÖPING2005-12-15 06:00
Denna rapport, framlagd på onsdagen, bär titeln "Brottslighet bland personer födda i Sverige och utlandet". Där den mest känsliga delen handlar om brottslighetens fördelning mellan olika "folkgrupper".

Inte fällda domar
Rapporten baseras inte på fällda domar, utan på polisanmälningar med en misstänkt person. Åren 1997-2001 har undersökts, medan en föregående rapport omfattade 1985-89.
Mest slående är att det, trots 90-talets stora flyktingvågor, inte blivit några större ändringar. Trots att andelen utrikes födda mellan 1989 och 2001 ökade från knappt 9 procent till 11,5. Största gruppen kom från forna Jugoslavien. Men ett stort antal flyktingar kom också från Iran, Irak, Etiopien, Somalia, Libanon och Vietnam.

Vanligare här
Att bli brottsmisstänkt är 2,5 vanligare bland utrikes födda än bland gruppen födda i Sverige, som har båda föräldrarna födda här.
Däremellan återfinns gruppen födda i Sverige med en eller båda föräldrarna födda utomlands, där då andelen brottsmisstänkta är högst i den senare gruppen.
Andelen brottsmisstänkta från Nordafrika (Marocko, Tunisien, Algeriet) är 3,7 gånger högre än vad den "borde" vara, sett utifrån deras andel av befolkningen i Sverige.
Dock bör här sägas, att andelen nordafrikaner i landet är låg. Gruppen svarar också för bara 0,7 procent av de brottsmisstänkta - medan däremot t ex folk från Norden (som ju är betydligt fler) svarar för 5 procent.
En betydligt större grupp, också den överrepresenterad här, utgör de från Västasien (Irak, Libanon, Syrien). Där är brottssiffran är 3 gånger högre än den "borde" vara.
En annan stor grupp är de, som är födda i Sydamerika (där chilenarna utgör 60 procent). Även där är överrepresentationen betydande, 2,6 procent.

Kina och Irak
Däremot ligger gruppen födda i Östasien (Sydkorea, Kina, Japan) lika lågt som gruppen med båda föräldrarna födda i Sverige, på 0,8 (och snittet då alltså "1"). Men så skiljer sig ju också invandringen från, t ex, Kina markant från den från, låt säga, Irak.
Enligt uppgift är det med viss tvekan, som Brottsförebyggande rådet lagt fram rapporten. Siffrorna kan ju också lätt misstolkas, de kan användas i rent propagandistiska syften. Till skillnad från den föregående rapporten pekar man heller inte ut enskilda länder, utan nöjer sig med större regioner.

Andra faktorer
Mycket viktigt att understryka är, att brottslighet också kan relateras till en rad andra faktorer. Kort sagt är det inte bara mellan "svenskar" och "invandrare", som det är skillnad. Utan:
Det är 3,5 gånger vanligare med brottsmisstankar mot män än mot kvinnor.
2,5 gånger vanligare bland ungdomar 15-17 år än för personer 41 år och över.
6 gånger vanligare bland personer som haft socialbidrag än bland sådana som inte haft det.
5,7 gånger vanligare med brottsmisstankar mot personer utan gymnasieutbildning än mot gymnasieutbildade.
Och för personer med inkomst på mindre än ett basbelopp är den misstänkta brottsligheten 5,3 gånger högre än den är bland folk med inkomst på nio basbelopp eller mer.
Nu är ju faktum att just unga, lågutbildade män är överrepresenterade i flera invandrargrupper. Räknar man in detta blir skillnaden mellan "svenskar" och "invandrare" genast mindre - även om den alltjämt finns kvar och är signifikant.
Som en grundläggande faktor finns ju också arbetsmarknaden, den som så många inte kommer in på. Något som ju i hög grad drabbat invandrargrupper, som anlänt under de senare årtiondena.
En särskild riskgrupp är "invandrarnas barn", andra generationen alltså. Just bland födda i Sverige, med ena eller båda föräldrarna födda utomlands, är vissa brottstyper vanligare än hos någon annan grupp.
Det gäller då typiska ungdomsbrott - som bilstölder, skadegörelse, brott mot vapenlagen.

Snedvridande
Rapporten pekar även på vissa snedvridande faktorer i själva materialet.
Om man i stället för anmälningar gått på fällda domar hade "invandrarnas" andel av brotten sannolikt varit lägre. Det finns en viss "etnisk" snedvridning både när det gäller benägenhet att anmäla brott och, från polisens sida, spana.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om