Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brottsmisstänkt rektor åter i tjänst

Först gjorde Norrköpings kommun en ofullständig polisanmälan. Därefter bad de polisen att inte gå ut i media och berätta om anmälan. Den rektor som anmälan berörde och som tidigare misstänkts för ekonomiska oegentligheter är nu åter i tjänst.

Utbidlningsdirektör Tommy Fabricius bad polisen att inte tala med media.

Utbidlningsdirektör Tommy Fabricius bad polisen att inte tala med media.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-04-23 05:05

Det var i slutet av februari som rektorn vid en kommunal skola togs ur tjänst sedan ekonomiska oegentligheter uppdagats av kommunens revisorer. Bland annat saknades 6000 kronor i stipendiepengar och kontanter från skolans kaffekassa. Rektorn hade dessutom ansökt och beviljats 20 000 kronor i campuspengar – pengar för handledning av lärarstudent – trots att han inte handlett någon student.

Kommunen, med utbildningsdirektör Tommy Fabricius i spetsen, polisanmälde rektorn.

"Lite fishy"

Den 8 april började rektorn arbeta igen, men inte som rektor utan som lärare i en annan skola i Norrköping.

– Eftersom brott inte kunnat styrkas och polisutredningen lagts ner har han rätt att komma tillbaka till ett jobb i kommunen, säger Tommy Fabricius.

När Folkbladet ringer Annika Tiensuu, åklagare vid åklagarmyndigheten i Norrköping, får vi veta att brottsanmälan endast rört förskingring av stipendiepengarna och ingenting annat. Och eftersom de pengarna återfanns lades polisutredningen ner.

– Om rektorn lurat till sig campuspengar på sin lön har jag ingen aning om eftersom den saken aldrig prövats. Men det verkar ju lite fishy. Vi har dock ingen möjlighet att undersöka saker som inte anmäls, säger Annika Tiensuu.

Förvånad

När Folkbladet ringer och frågar Tommy Fabricius varför han inte polisanmält de felaktigt utbetalda campuspengarna blir han förvånad, och svarar att han förutsatt att polisen utrett det underlag som lämnats, det vill säga kommunrevisionens rapport.

– Jag har inte uppfattat att vi behöver sätta brottsrubrik på polisanmälan. Jag är förvånad. Jag måste undersöka det här vidare, säger Tommy Fabricius.

Inte läcka till media

I förundersökningen har man intervjuat 13 anställda inom kommunen. Inte någonstans nämner man campuspengarna. Däremot har Tommy Fabricius uttryckligen bett polisen att inte läcka uppgifter om anmälan till media. Det står speciellt under rubriken "övrigt" i polisanmälan, och förklarar varför media inte rapporterat om händelsen förrän nu.

Varför bad du polisen att inte berätta om anmälan?

– Det var mycket spekulationer igång. Eftersom det här är en känslig historia, och handlar om en enskild person ville jag att de skulle få jobba klart tills det fanns något att berätta, säger Tommy Fabricius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om