Brottsmisstanke mot S-politiker hemlighålls

Det har gått över en månad sedan ordförande i socialnämnden, Francisco Montero Carnot (S), hastigt lämnade sina uppdrag och polisanmäldes. Men vad anklagelserna består i hålls fortfarande hemligt.

S-politikern lämnade alla sina uppdrag i juni.

S-politikern lämnade alla sina uppdrag i juni.

Foto: Evard Hollertz

Norrköping2020-07-22 12:00

Francisco Montero Carnot blev ordförande i socialnämnden i höstas efter att i många år suttit i samma nämnd. När han plötsligt lämnade sina uppdrag i juni hänvisades alla frågor till Linus Emmoth, ombudsman för Socialdemokraterna i Norrköping. Han har tidigare enbart velat lämna en skriftlig kommentar. Han skrev då bland annat att: "det som kommit fram är så pass allvarligt att jag uppmanade personen ifråga att lämna sina uppdrag omgående."

Nu, en månad senare, vill partiet fortfarande inte gå ut med vad politikern anklagas för.

– Det är helt och hållet med hänsyn till de som är inblandade, säger Linus Emmoth, som också var den som gjorde polisanmälan.

– Det framkom uppgifter som pekade på att ett brott skulle kunna ha blivit utfört och då vill vi att polisen gör en bedömning. Utan att säga alltför mycket hade jag ett samtal med Francisco där vi diskuterade igenom det här och han insåg också allvaret. Vi landade båda i slutsatsen att han inte kunde ha kvar de uppdrag han hade.

Han är förtroendevald, tycker ni inte att väljarna och allmänheten har rätt att veta vad han anklagas för?

– Jag har full respekt för att man undrar varför man från en dag till en annan lämnar alla sina uppdrag, både som väljare och som medlem i partiet. Men det är helt och hållet med hänsyn till att det finns inblandade i det här som vi i första hand måste ta hänsyn till.

Så andra förtroendevalda har inte heller fått veta vad det handlar om?

– Nej. Vi gick ut med att det fanns en polisanmälan, det vi meddelat media.

Polisanmälan är sekretessbelagd i sin helhet, vilket innebär att inte ens brottsrubriceringen är offentlig. Polisen uppger som anledning att "ett offentliggörande av uppgifterna i utredningen skulle kunna försvåra polisens möjlighet att bedriva förundersökningen".

I sms-kontakt med oss skriver Francisco Montero Carnot att han inte vill uttala sig i dagsläget då han inte blivit delgiven misstanke om brott och inte känner till detaljerna i polisanmälan, men skriver att han anser sig vara oskyldig till brott.

I september väljs hans efterträdare på Socialdemokraternas medlemsmöte. På efterföljande kommunfullmäktige kan denne väljas till ny ordförande i socialnämnden. Tillsvidare sköts uppdraget av Monica Holtstad (L), 1:e vice ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!