Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brottsligt att överge katten

Att katter lämnas av sina ägare förekommer hela året, men under slutet på sommaren märker både djurhem och djurskyddsinspektörer att antalet hemlösa katter ökar. Trots att djurskyddslagen säger att man är skyldig att ta hand om ett djur som man har tagit sig an är det svårt att bevisa att dessa ägare har begått ett brott.

Den här lilla katten hittades vid Klockaretorpet och söker nu efter ett nytt hem. Eftersom han är både social och tillgiven har han troligen tillhört någon som har lämnat honom kvar att klara sig själv.
Foto: Andreas Skogh (011-200 462)
redaktion@folkbladet.se

Den här lilla katten hittades vid Klockaretorpet och söker nu efter ett nytt hem. Eftersom han är både social och tillgiven har han troligen tillhört någon som har lämnat honom kvar att klara sig själv. Foto: Andreas Skogh (011-200 462) redaktion@folkbladet.se

Foto:

Norrköping2005-08-01 06:00
- Om du skaffar ett djur har du som ägare ansvar för det, säger Cecilia Lind, jurist på djurskyddsmyndigheten.
Samtidigt påpekar hon att det är mycket svårt att bevisa vem det är som har övergett sin katt, eftersom de här katterna oftast är omärkta. Ägarna förnekar då helt enkelt att det är deras katt.
- Men att det är ett brott kan man definitivt säga. Det skulle kunna klassas som djurplågeri och det ligger under brottsbalken.
Är ett fall av djurplågeri allvarligt blir det polisanmälan och ägaren kan då få djurförbud, men såvitt Cecilia Lind vet så finns det än så länge ingen kattägare som fått djurförbud efter att ha övergivit sin katt.
Helena Striwing är jurist och expert på djurrättsfrågor. Av de hundratals domar hon sett angående katter finns det ingen som har dömts för att ha lämnat sin katt.
- Det är så lätt för ägarna att dra sig undan ansvar. De kan säga att katten rymde och inte kom tillbaka eller helt enkelt förneka att det är deras katt, säger hon.
- Man skulle väl kunna driva ett sådant här fall i rätten, men det skulle kräva ett utvecklat forarbete, med vittnen och fotografier som kan bevisa vad som har hänt.
Därför tror Helena Striwing att det skulle vara nästa omöjligt att få någon dömd.
- Men visst är det kvalificerat lidande som katten utsätts för, och bara för att det finns bevissvårigheter kan man inte dra sig undan ansvar.

Sommarkatter
Sommarkatter brukar katter kallas som någon skaffar för att ha över sommaren och sedan lämnar kvar den efter semestern. Enligt både kommunens djurskyddsinspektör och föreståndare för Fia-hemmet, katthemmet i Norrköping, är det här problemet fortfarande påtagligt även här.
- Många ringer till oss när de ser herrelösa katter som tyr sig till människor, säger Ann Karlsson, djurskyddsinspektör på Norrköpings kommun.
- När det börjar bli lite kallt på hösten blir det fler och fler katter som måste tas om hand. Egentligen borde ju alla veta att katterna inte klarar sig på vintern, men det finns ändå folk som lämnar dem av någon anledning.
Irmeli Saari är föreståndare på Fia-hemmet och hon håller med om att det är konstigt att det fortfarande finns de som lämnar sina katter utan att ordna med någon som tar hand om dem.
- Hur mycket man än talar om det verkar det inte hjälpa, säger hon.
- De tänker kanske att det alltid är någon som hittar dem, men det är inte säkert. En kattunge klarar sig inte länge ute.

Svårt att hävda brott
Chansen att man skulle kunna driva ett rättsfall mot en kattägare som har lämnat eller sin katt tror både Ann Karlsson och Irmeli Saari är ganska liten.
- Problemet är att kunna bevisa att den här personen verkligen äger katten, säger Ann Karlsson
Den enda lösningen som hon kan se är att alla katter skulle identitetsmärkas på samma sätt som hundar och Irmeli Saari håller med.
- Det viktigaste att komma ihåg är att id-märka och kastrera sin katt. Då får man inga oönskade kattungar och den blir lättare att identifiera om den har sprungit bort, säger hon.
Hon tycker också att man ska se till att ta hand om de kattungar man får om katten inte är kastrerad.
- Man ska inte skänka bort katter. Är man seriös när man skaffar sin katt så får man också vara beredd att betala för den. Då är inte risken lika stor att man bara överger katten sedan, säger Irmeli Saari.
- Att bara kasta ut katten efter sommaren är djurplågeri.

Avlivas
Verkligheten för de övergivna katterna blir ofta en helt annan än vad djurägaren förmodligen har tänkt sig. Det finns tyvärr fortfarande kattägare som tror att katterna är så bra jägare att de överlever vintern genom att jaga möss och fåglar. Djurhemmet tar hand om en del, men de har inte plats för alla. Katterna klarar sig inte ensamma i skogen. De söker sig till bebodda platser och blir det många måste de kanske avlivas.
- För den som äger marken och innehar jakträttigheterna kan det bli fråga om skyddsjakt, säger Ann Karlsson, men kravet är dock att katten infångas och identifieras som herrelös för att undvika misstag.
Handlar det om herrelösa katter inne i stan ligger det i så fall på kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om