Det började med att Christina Tenselius, som nyinflyttad i Norrköping från Nyköping 2009 upptäckte en lucka i vår historia.
– Jag har ju varit med på stadsvandringar, varit på utställningar och läst lokalhistoria, men jag hittade absolut ingenting om Norrköpings historia mellan hällristningarna och 1600-talet.
Det var först i slutet av förra året som Stadsmuseet visade en utställning om just den tiden. Utställningen ”Den första staden” är Norrköpings historia från vikingatid till stormaktstid.
– Det är också bakgrunden till att vi broderar om 1500- och 1600-talet, säger Christina Tenselius.
Broderierna ska ställas ut i Hedvigs kyrka under sommaren och till vernissagen ville man göra något extra. Lillemor Johansson hade läst om en kvinna som sydde historiska kläder och kontaktade henne.
– Vi är jätteglada över att Emelie ville komma hit och leda oss i vårt sömnadsprojekt, säger Lillemor Johansson.
Emelie Hertzman kommer från Arboga, men har släkt i Norrköping, vilket passade väldigt bra och under tre söndagar ses nu Broderiakademins medlemmar och Emelie på Folkuniversitetet för att hjälpas åt att skapa tidsenliga kreationer.
– Jag spelar teater med historiska dräkter och jag föreläser och syr själv kläder från 1300-talet fram till 1900-talet. Just nu är det renässansen och 1500-talet som gäller. Jag fastnade för vad som hände i världen på den tiden med Shakespeare och så, berättar Emelie.
Och det var när hon såg Shakespeares Trettondagsafton som 15-åring på tv som intresset väcktes. Som 17-åring fick hon en sömnadskurs i present av sina föräldrar.
Sina kreationer använder hon på marknader, slott och baler och intresset för historiska kläder växer.
– Det startade med att Lajvrörelsen började växa i början av 1990-talet och nu när internet finns är det lätt att hitta inspiration, få information och se bilder hur man gör, säger Emelie.
Till vernissagen den 31 maj ska allt vara klart. Både broderierna och kläderna.
– Allt som syns på kläderna ska vara visuellt äkta, det är viktigt, men visst finns det ett och annat som sys med maskin, säger Emelie.