Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bristvara: elektriker

Sverige lider av elektrikerbrist. Bristen verkar bland annat bero på företagens oförmåga att ta vara på de elektriker som kommer från gymnasieutbildningarna. Men Daniel Ekberg fick jobb fyra dagar efter att han tog studenten från Ebersteinska.

- Man märker att företagen behöver folk. Det var också en anledning till varför jag valde elutbildningen, berättar Daniel Ekberg.

- Man märker att företagen behöver folk. Det var också en anledning till varför jag valde elutbildningen, berättar Daniel Ekberg.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2008-07-03 03:00
Bemanningsföretaget Manpower har i en undersökning kommit fram till att Sverige i dagsläget saknar omkring 5000 elektriker. Undersökningen visar även att bara lite fler än hälften av de som går ut gymnasieskolornas elprogram fortsätter att jobba inom elbranschen. Ola Rickard är vd på Manpower El & Tele AB och tror att det beror på att företagen inte klarar av att rekrytera studenterna. - Branschen är för pressad av jobb idag och många företag klarar inte av att ta emot lärlingar. Studenterna märker att de inte får jobb efter skolan och tar något annat så länge. Lärlingsår
Efter en avklarad grundutbildning behöver elektrikerstuderande gå igenom ett lärlingsår på ett företag för att få yrkescertifikat. Under lärlingsåret som innefattar 1600 arbetstimmar får de bara arbeta under tillsyn av en handledare. Daniel Ekberg har precis inlett sitt lärlingsår på Skanska Electro i Norrköping. Idag jobbar han med ombyggnaden av Folkets hus i Norrköping. - De ringde skolan och frågade om de kunde rekommendera någon, så jag och två andra från skolan fick gå dit på intervju. Så jag hade ledigt i fyra dagar innan jag började jobba. Man märker att företagen behöver folk, det var också en anledning till att jag valde elutbildningen, säger Daniel Ekberg. På Elektrikerförbundet ser man flera anledningar till elektrikerbristen. En hög medelålder på elektriker gör att många gått i pension de senaste åren. Dessutom jobbar omkring 1000 svenska elektriker i Norge. Även de låga intagningspoängen på elprogrammet anser man har spelat in till att så få går vidare i yrket. Fel individer
- Det har varit lite fel individer som pluggat till elektriker. De kanske har haft det som andra eller tredjehandsval och egentligen inte vetat vad det innebär att bli elektriker. Det är mycket matte i jobbet som vissa inte klarar, säger Claes Thörn på Elektrikerförbundet i Kalmar. Har fått jobb
De flesta av Daniel Ekbergs klasskamrater har idag fått jobb som elektriker. Dock känner han igen den problematik som finns i att få gymnasiestudenterna ut i arbetslivet. - Det som är specifikt för elbranschen är att du behöver ha godkänt i alla ämnen på utbildningen för att sedan kunna gå vidare från lärlingsperioden. Så en del får läsa vidare på Komvux efteråt för att bli elektriker. En del tror nog att det är en jättelätt linje att ta sig igenom, men det är svårt om man saknar det rätta intresset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!