Brister i arbetsmiljön inom äldreomsorgen
NORRKÖPINGDe anställda har inte fått någon utbildning i lyftteknik trots att vårdtagarna är fysiskt mycket tunga och använder rullstol.Sängar står intill en vägg så att vård och omsorg endast kan ges från en sida. Det blir mycket ansträngande och risken för skador hos de anställda är stor.
Kvillinge äldrecentrum har 19 platser för somatiskt sjuka på Åldersro, 17 platser för demenssjuka på Solbacken, sex korttidsplatser på Gästgivaren och åtta platser för demenssjuka på Rosenlund.
De flesta anmärkningarna gäller Åldersro. Arbetet var tungt med ofta motsträviga vårdtagare. 95 procent av vårdtagarna använde rullstol. De flesta behövde hjälp av två anställda.
Omkring 75 procent av vårdtagarna behövde hjälp med matning, flera vid sängen.
De anställda hade inte på senare år fått information eller utbildning i lyft- och förflyttningsteknik. De saknade kunskaper om lämplig arbetsteknik vid matning.
Flera anställda på avdelningen var arbetsskadade.
Arbetsmiljöinspektionen erinrar Norrköpings kommun om att arbetsgivaren är skyldig förvissa sig om att den anställde har den utbildning, kunskap och färdighet som krävs för att förebygga belastningsskador. Instruktion och information måste upprepas med jämna mellanrum.
<b>Sängar vid vägg</b>
Ibland stod vårdtagarnas patienter vid långsidan utefter en vägg. Arbetsmiljöinspektionen påpekar att sängen ska stå så att fritt utrymme om minst 80 cm finns på båda sidor.
I några lägenheter på Åldersro rann vatten vid duschning ut på badrumsgolvet och även ut i angränsande sovrumsgolv. Risk för halka föreligger. Kommunen måste se till att halkrisken tas bort.
Ett ständigt återkommande problem inom äldreomsorgen är för trånga badrum. Då en vårdtagare behöver hjälp av två anställda ska utrymme mellan toalett och vägg vara minst 80 cm på båda sidor.
<b>För trånga badrum</b>
Inom Kvillinge äldrecentrum har Norrköpings kommun uppgett att hälften av badrummen inte har detta utrymme.
Arbetsmiljöinspektionen påtalar att i ett badrum på Åldersro var avståndet på ena sidan endast 31 cm. Vårdtagaren behövde hjälp av två anställda.
I ett badrum i Rosenlund var avståndet från toalettstol till vägg 30 cm och fritt utrymme åt andra hållet 16 cm. I en annan lägenhet var utrymmena 33 och 52 cm. Risk för belastningsskador är stora.
Norrköpings kommun får tid på sig till 1 november att åtgärda bristerna eller åtminstone lämna en tidsplan för planerade åtgärder i Kvillinge äldrecentrum.
Östergården är ombyggd och återinflyttning skedde i februari i år. Trots ombyggnaden är det fortfarande för trångt i flera badrum med fria utrymmen under 80 cm på en eller båda sidor av toalettstolen.
Även för Östergården får kommunen tid på sig till 1 november att åtgärda bristerna eller i varje fall lämna tidsplan för planerade förbättringar.
På Östergården finns en somatisk avdelning med åtta vårdtagare, en ålderdomshemsavdelning med åtta vårdtagare, en demensavdelning med åtta vårdtagare och tolv servicelägenheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!